Bosnian sotarikollisia paikannetaan

Yle Uutisten artikkeliarkisto

YK:n sotarikostuomioistuimen pääsyyttäjän Carla del Ponten mukaan ainakin yksi etsityimmistä sotarikollisista piileskelee Serbiassa.

Carla del Ponte

Del Ponte ilmoitti tiistaina, että sotarikostuomioistuin on ollut yhteydessä Belgradin viranomaisiin, ja saatujen tietojen mukaan entinen Bosnian serbikenraali Ratko Mladic piileskelee Serbiassa.

Pääsyyttäjä sanoo, että Mladicin jäljittämisessä ja saattamisessa Haagin tuomioistuimen eteen tarvitaan apua. Hän muistuttaa, että Serbian viranomaiset ovat luvanneet auttaa etsintäkuulutettujen kiinniotossa.

Serbian pääministerin Zoran Djindjicin tavannut del Ponte huomautti, että myös Kosovossa serbejä vastaan rikoksia tehneitä albaaneja vastaan voidaan nostaa syytteitä.

Bosnia-Hertsegovinassa olevien Nato-joukkojen komentaja kenraali Michael Dodson on ilmaissut hänkin tietävänsä sekä Mladicin että toisen sotarikoksista etsintäkuulutetun Bosnian entisen serbijohtajan Radovan Karadzicin olinpaikan. Dodson ei kuitenkaan ole tarkentanut tietojaan.

Mladic ja Karadzic ovat etsintäkuulutettuja Bosnian sodan aikana 1992 - 1995 tehdyistä rikoksista, joista vakavin on 7 000 muslimin joukkomurha Srebrenicassa vuonna 1995.

Bosnian vankileirin vartija tuomittiin

Bosnian sodan aikana vankileirin vartijana toiminut Bosnian serbi Dragan Kolundzija myönsi tiistaina syyllisyytensä sotarikoksiin YK:n tuomioistuimessa Haagissa.

Hän oli vartijana Keratermin leirillä, missä pidettiin vankina noin 1 500 muslimia ja kroaattia, oikeuden mukaan epäinhimillisissä olosuhteissa.

Kolundzija on neljäs henkilö, joka on tuomittu Haagiin perustetussa entisen Jugoslavian aikaisia sotarikoksia käsittelevässä tuomioistuimessa. Hänen tuomionsa on 3 - 5 vuotta vankeutta.

AFP, AP, Reuters