Presidentinvaalit Valko-Venäjällä - kuuluuko kansan ääni?

Yle Uutisten artikkeliarkisto

Entisessä neuvostotasavallassa Valko-Venäjällä järjestetään sunnuntaina presidentinvaalit, joiden ennustetaan kääntyvän farssiksi. Istuvaa presidenttiä Aleksander Lukashenkoa syytetään opposition vaientamisesta ja pyrkimyksestä pysyä vallan kahvassa hinnalla millä hyvänsä.

Valko-Venäjän presidentinvaalit eivät ole juuri ennakkoon näkyneet maan pääkaupungin Minskin kaduilla. Lehtien otsikot ovat kertoneet vain yhden miehen, istuvan presidentin Aleksander Lukashenkon, 47, voittokulusta.

Valko-Venäjän 7,3 miljoonaa äänioikeutettua ovat hankalan tilanteen edessä. Lukashenkon hallitsema propagandakoneisto ei anna tilaa opposition ehdokkaille.

Lukashenkon arvioidaan voittavan vaalin jopa jo ensimmäisellä kierroksella. Se vaatisi hieman yli 50 prosenttia äänistä.

Lukashenkolla vain kaksi haastajaa

Lukashenkon lisäksi vaaleissa on mukana vain kaksi entuudestaan melko tuntematonta ehdokasta. Ehdolla ovat 61-vuotias Valko-Venäjän ammattiliiton puheenjohtaja Vladimir Gontsharik ja liberaalisen puolueen puheenjohtaja Sergei Gaidukevitsh.

Mielipidemittausten tulokset vaihtelevat. Presidentti Lukashenkoa tukevan lehdistön mukaan istuva presidentti saisi liki 60 prosenttia äänistä.

Opposition lehdet puolestaan kertovat Gontsharikin voittavan Lukashenkon 53 prosenttia ääniosuudella.

"Eläkeläisten presidentti"

Oppositio on arvostellut istuvaa presidentti Aleksander Lukashenkoa eläkeläisten presidentiksi. Vanhemman väestön ja maaseudulla asuvien arvioidaankin äänestävän Lukashenkoa. Kaupunkilaisten ja nuorison uskotaan olevan muutoksen kannalla. Noin 70 prosenttia valkovenäläisistä asuu kaupungeissa.

Opposition Gontsharik sanoo haluavansa hyvät suhteet itään ja länteen. Hänen tavoitteenaan on Valko-Venäjän vieminen myös Euroopan unioniin.

Gontsharik kannattaa liittoa Venäjän kanssa, mutta korostaa Valko-Venäjän säilymistä itsenäisenä valtiona.

Hän haluaa luoda myös hyvät Nato-suhteet, vaikka vakuuttaakin maan säilyvän sotilasliiton ulkopuolella.

Oppositio tukahdutettu tehokkaasti

Aleksander Lukashenko on ilmoittanut, ettei hän virkakiireiltään ehdi kampanjoida.

Muiden ehdokkaiden pääsy tiedotusvälineisiin on rajoitettu. Lukashenko hallitsee julkisia viestimiä suvereenisti.

Opposition ehdokkaat ovat kertoneet lehtien toiminnan häiritsemisestä, vaalityöntekijöiden pidätyksistä ja tilaisuuksien keskeyttämisistä. Oppositiolta on takavarikoitu myös kaikki vaalimainokset.

Lukashenkon päävastustajan opposition ehdokkaan Vladimir Gontsharikin mukaan 90 prosenttia tv- ja radioajasta on varattu istuvalle presidentille.

Ville Lehtinen, YLE24

Reuters, AP, AFP, STT

Lukashenko yrittää vaalivilppiä

Valko-Venäjä elää yhä neuvostoaikaa