Pertti "Spede" Pasanen on kuollut

Yle Uutisten artikkeliarkisto

Elokuvaohjaaja ja TV-tuottaja Pertti "Spede" Pasanen on kuollut sydänkohtaukseen. Pasanen oli kuollessaan 71-vuotias.

Pasanen kuului Suomen radio- ja TV-viihteen uranuurtajiin.

Pasanen aloitti elokuvakomedioiden kirjoittamisen vuonna 1964. Hän ehti olla mukana lähes kuudenkymmenen elokuvan teossa.

Pasasen elokuvat ovat olleet Suomen elokuvahistorian katsotuimpia. Hän tuli erityisesti suomalaisten suosioon Uuno Turhapuro -sarjalla, joka alkoi vuonna 1973.

Uuno Turhapuro -elokuvilla on ollut yli seitsemän miljoonaa katsojaa pelkästään elokuvissa. Suosituimmat ovat saaneet yli 600 000 katsojaa.

Pasasen ensimmäinen hänen oma elokuva oli X-Paroni vuonna 1964. Hän käsikirjoitti, ohjasi, tuotti ja myös näytteli siinä itse.

Nauru on mysteeri

Pasanen korosti, että hyvä huumori ei ollut tv:ssä tai filmilläkään rahasta kiinni.

- Lopulta on kyse kuitenkin ideoista. Juuri silloin, kun rahat ovat tiukoilla, pitäisi pystyä terävöittämään käsikirjoituksia. Kehnot "kässärit" ovat kuitenkin ohjelmien akilleen kantapää, hän linjasi.

Pasanen myönsi auliisti, että huumorin luominen on lopulta aina mysteeri.

- Se koukku mikä saa ihmiset viihtymään ja nauramaan, on kuitenkin viime kädessä aina sattumaa. Huumorissa ei voi olla auktoriteetteja. Jokainen päättää itse, onko juttu hauska vai ei.

Omatekoinen keksijä

Pasanen oli myös intomielinen keksijä ja pelien kehittäjä. Hän keksi monen muun huiman idean ohella lingon mäkihyppääjien harjoitteluun.

Samoin esimerkiksi television Speden Spelit keräsi Veikkaukselle miljardiluokan liikevaihdon. Speden toinen peliohjelma Kymppitonni puolestaan veti katsojia kuvaruudun ääreen noin 20 vuotta.

YLE24, STT