Metanolin uhreja yli 40 Virossa

Yle Uutisten artikkeliarkisto

Jo 46 ihmistä on kuollut juotuaan metyylialkoholia eli metanolia Pärnun kaupungissa Virossa. 75 ihmistä on sairaalahoidossa, kerrotaan Eesti Päevalehden Internet-sivuilla.

Monet hoidettavina olevat ovat hyvin heikkoina ja osa heistä on edelleen koomassa, joten kuolleiden määrän odotetaan nousevan.

Osa sairaalassa hoidettavista kärsii vakavista näköhäiriöistä. Poliisi etsii yhä mahdollisia uhreja edeten kaupungissa ovelta ovelle ja sanoo, että sairastuneita löytyy koko ajan lisää.

Poliisi on pidättänyt jo kymmenen henkilöä epäiltyinä laittoman viinan levityksestä. Lisäksi on takavarikoitu tuhansia litroja pimeää alkoholia.

Poliisi toivoo, että valtaosa myrkyllisestä alkoholista olisi nyt saatu takavarikoitua, mutta varmuutta siitä ei ole.

Ensimmäiset myrkytystapaukset tulivat ilmi sunnuntaina. Kaikki ovat tulleet ilmi Pärnussa, mutta metanolia sisältävää alkoholia on saatettu myydä myös muuallakin Länsi-Virossa.

Metanoli on myrkyllinen palava neste, jota käytetään kemianteollisuudessa. Se tunnetaan myös puuspriinä.

Metyylialkoholia oli Pärnussa lisätty laittomiin alkoholijuomiin, joita oli pakattu limonadipulloihin. Sairastuneita alkoi tulla sairaaloihin sunnuntai-iltana, ja pahimmasa vaarassa olevia on viety lentäen Tallinnaan ja Tarttoon.

Presidentti Lennart Meri on kommentoinut tapausta sanoen, että metanolikuolemat ovat "Viron häpeä ja jäännös neuvostomenneisyydestä".

Kotitekoisen vodkan valmistus ja juonti on Virossa hyvin yleistä. Puolen litran pullo salaviinaa maksaa noin 13 markkaa. Uutistoimisto Reutersin tietojen mukaan yksi viidestä virolaisesta osti viime vuonna laitonta alkoholia ja yhteensä tähän tarkoitukseen kulutettiin yli 63 miljoonaa markkaa.

Eesti Päevaleht, STT, YLE24, Reuters