USA kutsuu reserviläisiä palvelukseen

Yle Uutisten artikkeliarkisto

Presidentti George Bush hyväksyi perjantaina puolustusministeri Donald Rumsfeldin ehdotuksen reserviläisten kutsunnoista. Palvelukseen kutsutaan 35 000 henkeä, jotka auttavat ylläpitämään turvallisuutta.

Presidentti Bush antoi valtuudet aina 50 000 reserviläisen kutsuntoihin.

Hätätilassa presidentti voi kutsua jopa miljoona reserviläistä palvelukseen korkeintaan kahdeksi vuodeksi.

Kyseessä ovat tällä kertaa lähinnä hävittäjälentäjät, lentokoneiden miehistö, sotilaspoliisit sekä sotilastukikohtien lennonjohtajat. Myös muita joukkoja otetaan palvelukseen. Kutsunnat alkavat lähipäivinä.

Joukkoja sijoitetaan ainakin New Yorkin alueelle ja 26 lentotukikohtaan. Hävittäjälentäjien on oltava lähtövalmiina tukikohdissa 15 minuutin varoitusajalla.

Nato ei suunnittele sotilasoperaatiota

Sotilasliitto Nato ei tässä vaiheessa suunnittele mitään sotilasoperaatiota Yhdysvaltain terrori-iskuihin liittyen, sanoo Saksan Nato-suurlähettiläs Gebhardt von Moltke. Hänen mukaansa tällaiset toimet vaatisivat Yhdysvaltain pyynnön, eikä sellaista ole esitetty.

Keskiviikkona Nato otti käyttöön peruskirjansa viidennen artiklan, jonka mukaan Nato-maat antavat tarpeelliseksi katsomaansa apua, sotilaallistakin, jos yhtä jäsenmaata vastaan hyökätään.

Nato kiisti torstaina brittilehtien uutiset, joiden mukaan Nato kaavailisi massiivista iskua Afganistaniin, mikäli maassa majaileva arabiterroristi Osama bin Laden havaitaan syypääksi iskuihin.

Nato katsoo, että Yhdysvalloissa tehdyt terrori-iskut ovat isku koko Natoa vastaan, jos ilmenee, että iskut ovat ulkomailta johdettuja.

Viidettä artiklaa ei ole koskaan aiemmin käytetty. Se kirjoitettiin Naton perustamisvaiheessa vuonna 1949 kylmän sodan aikaiseksi pelotteeksi.

AP, Reuters, STT