Unicefin raportti moittii lasten elinoloja

Yle Uutisten artikkeliarkisto

YK:n lastenjärjestön Unicefin raportti kertoo, että Yhdistyneiden kansakuntien jäsenmaat ovat tehneet liian vähän lasten asian hyväksi.

Angolalaislapsia

Unicefin johtajan Carol Bellamyn mielestä "lapset on petetty", sillä vuonna 1990 asetetut tavoitteet eivät ole toteutuneet.

YK:n oli määrä kokoontua ensi viikolla lasten asiaa käsittelevään erikoiskokoukseen. Se on kuitenkin peruttu Yhdysvaltoja koetelleiden terrori-iskujen takia.

Kymmenen vuotta sitten vastaava erikoiskokous asetti seitsemän tavoitetta lasten aseman parantamiseksi. Ne olivat: lapsikuolleisuuden ja lapsivuodekuolemien vähentäminen, puhtaan juomaveden ja ravinnon turvaaminen, jätehuollon kehittäminen, koulutuksen tarjoaminen ja lasten hyväksikäytön estäminen.

Raportin mukaan tavoitteet ovat enemmän tai vähemmän epäonnistuneet. Esimerkiksi lapsikuolleisuuden vähentämisen tavoitteeksi asetettiin 33 prosenttia, mutta sitä on onnistuttu vähentämäään vain 14 prosenttia.

Eri maiden välillä on valtavia eroja. Afrikassa 172 lasta tuhatta syntynyttä kohti kuolee ennen ensimmäistä ikävuottaan, teollisuusmaissa 6, ja koko maailmassa keskiarvo on 81 lasta.

Vähiten kehittyneissä maissa joka kuudestoista äiti kuolee vuoden sisällä synnytyksestä, teollisuusmaissa vain yksi noin neljästätuhannesta.

Raportin mukaan kansainvälisen yhteisön tulisi tehdä enemmän työtä aidsin vastustamiseksi, rasismin kitkemiseksi, lasten seksuaalisen hyväksikäytön estämiseksi ja rokotusten lisäämiseksi.

Maailman lasten parlamentti tuomitsee terrorin

Maailman lasten parlamentti on tuominnut Yhdysvaltoja vastaan tehdyt terrori-iskut ja esittää valittelunsa uhrien omaisille.

Lasten parlamentti toivoo, että "maailman johtajat säilyttävät malttinsa, nielevät mahdollisen nöyryytyksen tunteensa ja toimivat ihmisten turvallisuuden puolesta ja pidättäytyvät kaikesta voimankäytöstä".

AFP