Autonrenkaita kierrätetään ahkerasti

Yle Uutisten artikkeliarkisto

Suomi on Euroopan edelläkävijöitä käytöstä poistettujen autonrenkaiden hyötykäytössä. Yhdeksän kymmenestä renkaasta päätyy kierrätykseen, kun muualla Euroopassa luku on keskimäärin 60 prosenttia.

Suomen Rengaskierrätys Oy:n toimitusjohtajan Harri Sjöbergin mukaan keräysmäärät ovat olleet tasaisessa kasvussa yhtiön koko toiminta-ajan.

Tärkeä syy korkeaan hyötykäyttöasteeseen on se, että Suomessa renkaiden kierrätys on tehty kuluttajille mahdollisimman helpoksi. Käytetyt renkaat voi jättää rengasliikkeisiin, jotka toimittavat ne edelleen johonkin maamme 90 kierrätyspisteestä.

Kierrätyspisteistä renkaat matkaavat alueellisiin kierrätysterminaaleihin, joissa ne käsitellään käyttökohteen tarpeen mukaisesti.

Sjöbergin mukaan etenkin renkaiden materiaalihyötykäyttö on kehittynyt suuresti viime vuosina. Rengasmateriaalin käytön edelläkävijöitä on Tielaitos, joka on jo vuodesta 1997 asti käyttänyt rengasrouhetta muun muassa routaeristeenä, meluvallina, kevennysaineena ja siltojen tukirakenteiden perusteissa.

Rengasrouhetta käytetään myös energiantuotantoon, sillä sen lämpöarvo on kymmenen prosenttia parempi kuin kivihiilellä ja neljä kertaa parempi kuin turpeella.

Ylen ympäristötietopalvelu