USA keskittää joukkoja Persianlahdelle

Yle Uutisten artikkeliarkisto

Yhdysvallat on aloittanut joukkojensa siirtämisen Persianlahden alueelle, maan puolustusministeriöstä kerrotaan. Puolustusviranomaisten mukaan Persianlahdelle siirtyy ensi alkuun sata sotakonetta, hävittäjiä, pommittajia ja niitä tukevaa kalustoa.

Lisäksi keskiviikkona lähti Yhdysvalloissa Virginiassa sijaitsevasta Norfolkin laivastotukikohdasta kohti Välimerta lentotukialus Theodore Roosevelt. Persianlahdella ja Intian valtamerellä on jo ennestään kaksi tukialusta.

- Yhdysvallat sijoittaa alueelle joukkojaan tukeakseen presidentti George W. Bushin suunnitelmaa rankaista terrori-iskujen tekijöitä ja terroristeja mahdollisesti suojelevia valtioita, Bushin turvallisuuspoliittinen neuvonantaja Condoleezza Rice sanoi.

Varapuolustusministeri Paul Wolfowitzin mukaan uusia joukkojen siirtoja on vielä luvassa. Eräiden arvioiden mukaan kestää viikon ennen kuin kaikki sotakalusto on saatu siirrettyä Persianlahden sotilastukikohtiin.

Yhdysvaltain puolustusministeri Donald Rumsfeld sanoi torstaina, että sotilasoperaation nimeä "Ääretön oikeus" saatetaan vielä muuttaa. Syynä on se, että eräät muslimioppineet pitävät nimeä islamin uskoa loukkaavana.

Yhdysvalloilla on Persianlahdella sotilastukikohtia muun muassa Saudi-Arabiassa, Kuwaitissa ja Bahrainissa. Kaikkiaan lähes 200 yhdysvaltalaista sotakonetta on jo Persianlahden ja Intian valtameren alueella sekä Turkissa sijaitsevissa Yhdysvaltojen tukikohdissa. Tuoreiden joukkojen siirtojen myötä tämä määrä nousee noin 300:aan.

Lisäksi kolmella Yhdysvaltojen laivaston lentotukialuksella on runsaat 200 sotakonetta.

USA kerää liittolaisia tuekseen

Yhdysvallat ja EU vakuuttavat työskentelevänsä yhdessä kansainvälisen terrorismin kukistamiseksi.

Yhteislausunnossa luvataan tiivistää muun muassa poliisi- ja tiedustelutoimintaa, rajavalvontaa sekä uudistaa terrorismin vastaista lainsäädäntöä.

Presidentti George W. Bushin kanssa keskiviikkona illalla keskustellut Venäjän ulkoministeri Igor Ivanov lupaa maansa seisovan Yhdysvaltain rinnalla terrorismin vastaisessa taistelussa. Ivanovin mukaan Venäjä välittää jo Yhdysvalloille tietojaan eri terroristiryhmittymistä.

Myöhemmin presidentti Bush tapasi ensimmäistä kertaa maailman suurimman muslimivaltion Indonesian uuden presidentin Megawati Sukarnoputrin.

Bush vakuutti Megawatille, että taistelu terroristeja vastaan ei tarkoita islamin vastaista kampanjaa. Megawati puolestaan totesi tuominneensa hyökkäykset epäinhimillisinä heti niiden tapahduttua.

Megawati kuitenkin varoitti Bushia ryhtymästä toimiin, jotka voitaisiin tulkita kostoksi islamilaista maailmaa vastaan, kertoo BBC.

Valtioita mukana iskuissa?

Yhdysvaltain puolustusministeri Donald Rumsfeld uskoo, että Yhdysvaltoihin viime viikolla tehdyissä terrori-iskuissa oli mukana yksi tai useampia valtioita.

Rumsfeld ei kuitenkaan halua nimetä yhtään tiettyä valtiota syylliseksi.

Hänen mukaansa on syytä uskoa, että iskua ei toteuttanut mikään terroristiryhmä yksin. Rumsfeld ei kuitenkaan halua paljastaa, millaisista todisteista mahdollisesti on kyse.

Nimettömänä pysyttelevän yhdysvaltalaisviranomaisen mukaan toistaiseksi ei olisi olemassa vakuuttavia todisteita yksittäisten valtioiden osallisuudesta terrori-iskuihin.

Erään Yhdysvaltain viranomaislähteen mukaan yhden kaapatun koneen ohjaajaksi epäillyn Mohammed Attan tiedetään tavanneen aiemmin tänä vuonna Euroopassa Irakin tiedustelupalvelun edustajia. Sama lähde tähdensi kuitenkin, että tämä ei vielä todista Irakin hallituksen sekaantuneen terrori-iskuihin.

Tällä hetkellä Yhdysvallat uskoo vahvimmin saudimiljonääri Osama bin Ladenin syyllisyyteen, mutta muitakin vaihtoehtoja tutkitaan edelleen.

Yhdysvallat on uhannut ryhtyä sotilaallisiin vastatoimiin terrori-iskun takana olevia ryhmiä sekä terroristeja suojelevia valtioita vastaan.

Ranska lupaa tukea Yhdysvalloille

Ranskan presidentti Jacques Chirac on luvannut maansa auttavan Yhdysvaltoja terrorismin vastaisessa taistelussa.

Chirac ja Yhdysvaltain presidentti George W. Bush tapasivat keskiviikon vastaisena yönä Suomen aikaa Washingtonissa.

Chirac sanoi Ranskan olevan valmis kaikkiin tarvittaviin toimiin terrorismin kitkemiseksi. Chiracin mukaan ranskalaisia sotilaita voisi esimerkiksi osallistua Yhdysvaltain johtamaan sotaoperaatioon.

Chirac on ensimmäinen valtionpäämies, joka vierailee Yhdysvalloissa viimeviikkoisten terrori-iskujen jälkeen.

Reuters, YLE24