Kemiran tehtailla seisautettiin työt

Yle Uutisten artikkeliarkisto

SAK:laiset Kemianliiton työntekijät ovat järjestäneet työnseisauksen Kemira Agron tehtailla Uudessakaupungissa, Siilinjärvellä ja Harjavallassa.

Iltakymmeneen kestävällä 600 työntekijän työnseisauksella vastustetaan valtion aikeita myydä Kemira ruotsalaisen pääomasijoitusyhtiön omistuksessa olevalle Dynealle. Kemirasta, Dyneasta ja Sydsvenska Kemistä muodostetaan uusi yhtiö.

Tehtailla epäillään kauppa- ja teollisuusministeri Sinikka Mönkäreen vakuutusta siitä, että ketään ei irtisanota eikä tehtaita suljeta.

Kemianliitto muistuttaa kuitenkin, että uusi yhtiö on määritellyt ydinliiketoimintonsa, joiden ulkopuolelle jäävät nykyisestä yhtiöstä Kemira Agro, Metalkat ja Tikkurila Oy. Näissä oloissa työpaikkoja ei voida varmistaa, työntekijät katsovat.

Kemiralaiset haluavat, että Kemira etsisi muunlaisia yhteistyömalleja, joissa valtio säilyttäisi määräysvaltansa yhtiössä.

Valtioneuvosto esittää eduskunnalle, että valtio luopuu kokonaan Kemira-omistuksestaan. Uudesta fuusioyhtiöstä valtio omistaisi 34 prosenttia.

STT, YLE24