Bensan hinnat laskevat lähipäivinä

Yle Uutisten artikkeliarkisto

Bensiinin hinnat laskevat lähipäivien aikana. Ensimmäiset huoltamoketjut laskevat hintojaan jo viikonloppuna. Arvioiden mukaan hinnat laskevat keskimäärin parikymmentä penniä.

Lähikuukausien trendiä Neste Markkinoinnin toimitusjohtaja Matti Peitso ei lähde arvailemaan, sillä hinnat seuraavat raakaöljyn hintakehitystä.

Viime päivinä öljyn hinta on alentunut, koska maailmantalouden kasvunäkymät ovat heikentyneet. Yhdysvaltain terrori-iskujen jälkeen hinnoissa oli lyhytaikainen piikki, mutta sen jälkeen tynnyrihinnat laskivat jopa 20 prosenttia eli alimmilleen puoleentoista vuoteen.

- Lasku on nyt hiukan tasaantunut, esimerkiksi tänään se ei ole enää ollut kovin voimakasta, sanoo Öljy- ja kaasualan keskusliiton toimitusjohtaja Jarmo Nupponen.

Erityisen paljon ovat laskeneet lentopetrolin hinnat, koska lentomatkailun on ennakoitu vähenevän.

Syyskuussa bensiini kallistui hieman

Öljy- ja kaasualan keskusliiton keräämien tietojen mukaan bensan hinnat nousivat jonkin verran syyskuussa. Elokuussa litra 95-oktaanista maksoi keskimäärin 6,62 markkaa eli 1,11 euroa, mutta syyskuussa hinta nousi 6,69 markkaan eli 1,13 euroon.

Dieselöljyn hinta pysytteli lähes ennallaan: syyskuussa litra dieseliä maksoi 4,90, kun se elokuun puolivälissä maksoi 4,89. Eurohinnat olivat molempina kuukausina 82 senttiä litralta.

Kalleinta bensiini oli syyskuun puolivälissä Britanniassa (7,37 mk, 1,24 euroa) ja halvinta Kreikassa (4,58/0,77). Suomessa bensalitra maksoi 0,12 euroa enemmän kuin Länsi-Euroopassa keskimäärin.

Veroa suomalaiset maksoivat bensalitrastaan syyskuussa 4,53 markkaa.

STT