Migreeniä yhä nuoremmilla lapsilla

Yle Uutisten artikkeliarkisto

Lasten migreeni ja muu päänsärky ovat lisääntyneet, ja oireita ilmenee yhä nuoremmilla, sanoo lastenneurologi Liisa Metsähonkala. Migreeniä on tavattu viidellä prosentilla ja toistuvaa päänsärkyä noin kymmenellä prosentilla alle 7-vuotiaista lapsista.

Migreenin laukaisevat usein stressi, vaikeudet kotona, koulussa tai kaveripiirissä, tietokonepelit, epäsäännölliset elämäntavat tai liian pitkät ruokailuvälit.

- Myös unen puute, kirkas ja välkkyvä valo sekä kolajuomat saattavat laukaista migreenin, Metsähonkala kertoi sunnuntaina Tiedekeskus Heurekassa.

Joka viides migreenistä kärsinyt lapsi kuitenkin paranee, ja 40 prosentilla on pitkiä oireettomia jaksoja. Migreenitaipumus säilyy silti koko elämän ajan.

Kaikkiaan noin puolen miljoonan suomalaisen arvellaan sairastavan migreeniä. Naisista 15 - 25 prosenttia ja miehistä 10 prosenttia kärsii migreenistä.

Turun yliopistollisen keskussairaalan lastenneurologi Liisa Metsähonkala on toiminut useita vuosia tutkimusryhmässä, joka selvittää lasten migreeniä ja muuta päänsärkyä.

STT