1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Yle Uutisten artikkeliarkisto

Lentoyhtiöt lisäävät yhteistyötään

Yle Uutisten artikkeliarkisto

Finnair ja ruotsalainen Golden Air avaavat uuden lentoreitin Helsingistä Skavstan lentokentälle Ruotsiin. Myös Air Botnia saa uusia lentoja, kun emoyhtiö SAS siirtää useita Suomesta lennettäviä vuoroja tytäryhtiölleen.

Skavstan lentokenttä sijaitsee Nyköpingissä noin 100 kilometriä Tukholmasta etelään. Kenttä palvelee 600000 ihmisen talousaluetta, ja sen vaikutuspiirissä asuu kaksi miljoonaa ihmistä.

- Alueella toimii monta suomalaista teollisuusyritystä, ja siellä asuu paljon suomalaislähtöistä väestöä, Finnairin reittiliikenteestä vastaava johtaja Henrik Arle perusteli uutta reittiä.

Finnair toivoo uuden reitin myös lisäävän syöttöliikennettä Helsingin kautta Kaukoidän reiteille, joiden tarjontaa yhtiö kasvattaa merkittävästi tulevan talven aikana.

Finnair lentää edelleen Helsingistä Tukholman Arlandan kentälle 12 päivittäistä vuoroa, eikä niiden osalta suunnitella supistuksia.

Air Botnialle SAS:n vuoroja

Myös Air Botnia saa uusia lentoja, kun emoyhtiö SAS siirtää useita Suomesta lennettäviä vuoroja tytäryhtiölleen.

Suomessa ei tule merkittäviä henkilöstövähennyksiä, vaikka SAS leikkaa maailmanlaajuisesti henkilöstöään 800-1000 työntekijällä, sanoi pohjoismaisen SAS:n ja Air Botnian kaupallinen johtaja Tom Karlsson maanantaina Helsingissä.

Syynä leikkauksiin on Yhdysvaltain terrorihyökkäyksen seurauksena syntynyt jyrkkä pudotus matkustajamäärissä.

Air Botnian vahvuus syntyneessä tilanteessa on se, että yhtiö lentää pienemmillä koneilla kuin SAS. Näin konserni voi reagoida putoaviin matkustajamääriin siirtymällä lentämään Air Botnian 47- tai 79-paikan koneilla 140-paikkaisen SAS:n koneen sijasta.

Karlssonin mukaan syksystä näytti tulevan huono jo ennen syyskuun 11. päivän terrorihyökkäystä Yhdysvalloissa.

Hyökkäys on purrut erityisesti Pohjois-Atlantin liikenteeseen, jossa SAS:n koneiden käyttöaste on pudonnut 50 prosenttiin hyökkäystä edeltäneestä 80 prosentista. Euroopan sisäisessä liikenteessä vähennys on ollut 10 prosentin luokkaa.

STT

Lue seuraavaksi