Swissair perui kaikki lentonsa

Yle Uutisten artikkeliarkisto

Sveitsiläinen lentoyhtiö Swissair on keskeyttänyt kaiken lentotoimintansa toistaiseksi yhtiön talouskaaoksen takia. Seisokki astui voimaan tiistaina klo 13.30 Suomen aikaa. Lentojen uudelleen aloittamisesta ei ole tietoa.

Swissair joutui peruuttamaan lentonsa sen jälkeen, kun useita yhtiön koneita oli takavarikoitu tiistaina aamupäivällä maksusaatavien takia Euroopan kentillä, muun muassa Lontoossa Heathrow'ssa.

Yhtiö keskeytti itse lentonsa Brysseliin belgialaisen lentoyhtiön Sabenan työntekijöiden pelossa. Nämä ovat huolissaan oman velkaantuneen yhtiönsä kohtalosta. Ellei Swissair maksa osin omistamalleen Sabenalle tämän saatavia, se lienee Sabenan loppu. Swissair omistaa 49,5 prosenttia Sabenasta.

Zürichissä taas polttoaineen toimittajat kieltäytyivät tankkaamasta koneita. Öljy-yhtiö BP:n edustajan mukaan kaikki öljy-yhtiöt vaativat Swissairilta etumaksua polttoainetoimituksista.

Myös Finnair on irtisanonut sopimuksensa Swissairin kanssa. Finnairin mukaan keskiviikosta alkaen Swissairin toimistosta ostetut liput eivät käy enää Finnairin lennoilla.

Ylen tv-uutisten mukaan satoja suomalaisia on parhaillaan matkalla maailmalla Swissairin koneella, eivätkä he pääse lentämään takaisin saman yhtiön lennolla. Samoin he saattavat menettää jo lunastamansa matkan hinnan.

Qualiflyer Groupin toimitusjohtaja Markku Ahteela suosittelee matkustajia ottamaan nyt mahdollisimman pian yhteyttä matkatoimistoon tai lentoyhtiöön ja sen jälkeen tekemään takaisinmaksuanomuksen Qualiflyer Groupille.

Swissairin ilmoitus lentojen peruuttamisesta tuli vain päivä sen jälkeen, kun yhtiö oli ilmoittanut toimista, jotka turvaavat sitä velkojilta ja antavat aikaa ratkaista paha velkatilanne. Vastuu lennoista siirrettiin Swissairin tytäryhtiölle Crossairille. Osa toiminnoista myydään tai lopetetaan.

Swissair ilmoitti jo maanantaina irtisanovansa 2 560 työntekijäänsä. Yhtiön ammattiosasto kertoi tiistaina pelkäävänsä sotkun johtavan kuitenkin vielä useamman, jopa 10 000, työpaikan menetykseen.

Swissairin talousongelmien syynä pidetään yhtiön väärää strategiaa. Yhtiö hankki omistusosuuksia lukuisista pienemmistä lentoyhtiöistä, joiden tappiot kaatuivat emoyhtiön niskaan.

Yhdysvaltojen terrorihyökkäyksen aiheuttama matkustajamäärien putoaminen romahdutti tilanteen.

AP, Reuters, AFP, Ylen tv-uutiset