Euron tuleminen hämmentää suomalaisia

Yle Uutisten artikkeliarkisto

Suomalaiset aikovat murehtia euron tulemista vasta kun raha on olemassa ja omassa kädessä. Huolta kannetaan uusien rahojen arvon muistamisesta sekä tulojen ja menojen ymmärtämisestä. Myös vanhusten pärjääminen huolettaa kansalaisia.

Suomalaiset eivät vielä ole ehtineet murehtia yhteisvaluutta euron käyttöönottoa. Asiaa aletaan pohtia vasta sitten, kun raha on konkreettisesti olemassa ja sitä on omassa kädessä.

Lähes puolet kuluttajista uskoo, että totuus eurosta tulee ilmi vasta kahden kuukauden siirtymäajan jälkeen. Markan poistumisen jälkeen "on vain pärjättävä".

Hämmennys ei ole ikäsidonnaista, sillä niin nuoret kuin vanhat ovat hämillään uusista rahoista. Lähinnä euroa kuvattiin möröksi, jonka tulosta ei olisi niin väliäkään.

Lähinnä suomalaisia huolettaa uuden rahan arvon muistaminen. Myös tulojen ja menojen ymmärtäminen pelottaa.

Huolta kannetaan vanhuksista ja heidän pärjäämisestään. Myös mahdollisuus harhauttaa kuluttajia hinnoittelussa hämmentää ihmisiä.

Merita Pankin Suomen Gallupilla teettämän kyselyn mukaan konkreettisia huolia on monia; uusiin rahoihin tottuminen, niiden tunnistaminen ja aitouden varmistaminen ja kolikoiden paljoudesta selviäminen. Moni jopa pelkää mieltävänsä markat euroiksi vielä pitkään.

Parasta eurossa on se, että enää ei tarvitse vaihtaa valuuttaa euroalueella liikuttaessa. Myös hintavertailujen tekeminen matkoilla helpottuu.

Suomalaiset myös tietävät, että markan muuttaminen euroksi ei paljoa vaadi kuluttajilta. Pankki hoitaa kolikot ja valuutat voi vaihtaa helposti.

Kolmannes lisää korttimaksamista

Noin kolmannes suomalaisista aikoo lisätä ruokaostosten maksamista pankki- ja luottokorteilla euron käyttöön siirryttäessä, käy ilmi Kaupan keskusliiton, Luottokunnan ja Suomen pankkiyhdistyksen tutkimuksesta.

Noin 70 prosenttia uskoo kortilla maksamisen nopeuttavan ostotapahtumaa.

Nykyisin päivittäisostoksista maksetaan korteilla noin 30 prosenttia. Markkamääräisistä ostoista noin 40 prosenttia tehdään korteilla.

YLE24