Swissairille ja Sabenalle hallitusten hätäapua

Yle Uutisten artikkeliarkisto

Sveitsin hallitus on hyväksynyt noin 1,8 miljardin markan apupaketin, jolla autetaan vaikeuksiin ajautunutta lentoyhtiötä Swissairia. Myös Belgian pääministeri Guy Verhofstad kertoo hallituksensa tukevan lentoyhtiö Sabenaa kuukauden kestävällä tilapäisrahoituksella.

Hallituksen hätärahoituksen turvin Swissairin pitäisi pystyä jatkamaan toimintaansa ainakin lokakuun loppuun asti. Lokakuun 28. päivä Swissairin toiminnot sulautetaan Crossair-yhtiöön. Suuret sveitsiläiset pankit USB ja Credit Suisse ovat lupautuneet rahoittamaan Crossairia noin 5,6 miljardilla markalla.

Ratkaisua Swissairin ongelmiin haettiin lähes koko keskiviikon ajan. Mukana neuvotteluissa oli ministereitä sekä pankkien ja Swissairin johtoa. Pankkirahoitusta Swissairille ei ole tulossa.

Swissairin hallituksen puheenjohtajan Mario Contin mukaan yhtiö lentää jo torstaina suurimman osan lennoistaan.

Yhtiön koneet pysyivät keskiviikkona maassa jo toista päivää peräkkäin. Niiden lähes 40 000 matkustajaa jäivät kentille.

Swissairin osakekurssi laski Zürichissä peräti 97 prosenttia, kun kaupankäynti jatkui kahden päivän tauon jälkeen. Pienen Crossair-yhtiön, johon osa Swissairin toiminnoista siirretään, kurssi nousi puolestaan reilut 30 prosenttia.

UBS- ja Credit Suisse -pankit ottavat Crossairin haltuunsa ja muovaavat kahdesta yhtiöstä yhden pienen lentoyhtiön. Operaatiossa kadonnee tuhansia työpaikkoja.

Yhtiö ajautui taloudelliseen umpikujaan epäonnistuneen laajentumishankkeen ja Yhdysvaltain terrori-iskujen aiheuttaman lentomatkustajien kadon vuoksi.

Belgian hallitus Sabenan avuksi

Myös belgialainen lentoyhtiö Sabena saa hätärahoitusta maan hallitukselta. Rahasumma lienee useita miljardeja Belgian frangeja, joilla autetaan Sabenaa luomaan uusi lentoyhtiö maahan.

Sabena kertoi aiemmin hakevansa oikeusistuimelta päätöstä, joka suojaisi konkurssia vastaan.

Sabena joutui pulaan sveitsiläisen Swissairin alamäen takia. Swissair omistaa Sabenasta 49,5 prosenttia ja sen piti tällä viikolla antaa Sabenalle 800 miljoonan markan tukipaketti.

Vielä ei ole varmaa, miten EU:n komissio suhtautuu miljarditukeen.

Rahoja kannattaa

periä heti takaisin

Swissairin lennolle lipun hankkinut voi saada rahansa takaisin, jos toimii nopeasti.

Kaikille koko hintaa ei ilmeisesti voida palauttaa, mutta yhtiön Suomen edustajan mukaan hyvin moni asiakas saa rahansa takaisin täysimääräisinä.

Tilanne on melko ainutlaatuinen, ja kuluttaja-asiamies selvittääkin nyt vielä kuluttajan oikeudellista asemaa.

Lentoyhtiöiden konkurssit ovat hyvin harvinaisia, eikä asiakkaan rahat korvaavaa systeemiä ole.

Matkatoimisto ei ole velvollinen korvaamaan asiakkaan rahanmenetyksiä lentoyhtiön konkurssitapauksessa. Pakettimatkojen kyseessä ollessa se kuitenkin etsii korvaavan kuljetuksen.

British Airways sanoo ensimmäisen luokan ja business-luokan matkustajamäärien pudonneen yli 30 prosenttia ja muidenkin matkustajaluokkien 20 prosenttia syyskuussa terrori-iskujen vuoksi. Lokakuun ennakkotilaukset ennakoivat 25 - 30 prosentin laskua.

AP, Reuters, Ylen tv-uutiset