1. yle.fi
  2. Uutiset

Venäjän koneturmaa tutkitaan terroritekona

Yle Uutisten artikkeliarkisto

Venäjän syyttäjäviranomaiset tutkivat matkustajakoneen torstaista syöksyä Mustaanmereen mahdollisena terroritekona. Asiasta kertoi valtionsyyttäjä Vladimir Ustinov uutistoimisto RIA:lle perjantaina.

Pelastusmiehistöt ovat nostaneet merestä koneen osia

Tutkimuksen muodollinen terrorisminimike voidaan uusien todisteiden valossa vaihtaakin. Lähtökohtaisesti se kuitenkin yleensä heijastelee tutkijoiden vahvimpia epäilyksiä.

Myös Venäjän presidentti Vladimir Putin pitää terrori-iskua mahdollisena syynä koneen tuhoutumiseen. Kremlissä on Putinin kutsusta järjestetty turvallisuusviranomaisten hätäkokous.

Yhdysvallat totesi kuitenkin perjantaina, ettei viitteitä terroriteosta ole toistaiseksi saatu. Asiasta kertoi Valkoisen talon edustaja Ari Fleischer.

Ukrainan pääministeri Anatoli Kinakh sanoi perjantaina Interfaxin mukaan, että tässä vaiheessa ei voida täysin sulkea pois sitä mahdollisuutta, että koneeseen olisi osunut Ukrainan laivaston ohjus.

- On olemassa useita teorioita. Toistaiseksi on liian varhaista tehdä johtopäätöksiä, sillä tapauksen tutkinta on yhä kesken, Kinakhin edustaja sanoi myöhemmin.

Tähän saakka Ukraina on virallisesti kiistänyt ohjusteorian.

Mustaa laatikkoa ei ole löydetty

Pelastusviranomaiset kertoivat perjantaina löytäneensä koneenhylyn ohjaamosta kolme mahdollista luodinreikää. On epäselvää, oliko havainto syyttäjien tiedossa näiden määrätessä tapahtuneesta rikostutkimuksen.

Koneen ns. mustaa laatikkoa ei ole vielä löydetty. Venäjä pyysi perjantaina Yhdysvalloilta ja Israelilta apua mustan laatikon löytämiseksi meren pohjasta. Israel onkin ilmoittanut lähettävänsä oman tutkijaryhmänsä Mustallemerelle.

Sibir Air -lentoyhtiölle kuuluneessa koneessa oli 66 matkustajaa ja kymmenen miehistön jäsentä. Suurin osa matkustajista oli venäläissyntyisiä israelilaisia.

Tupolev Tu-154 -tyyppinen kone oli matkalla Israelin Tel Avivista Novosibirskiin Siperiaan. Kone syöksyi mereen noin 190 kilometriä rannikolta.

Sibir-yhtiön mukaan kone ei normaalisti lennä Mustanmeren yli matkalla Novosibirskiin. Yhtiön edustaja ei tiennyt, miksi kone oli poikkeuksellisella reitillä.

Ukraina kiisti harhaohjusepäilyt

Yhdysvaltalainen viranomaislähde arvioi torstaina, että kone on saattanut saada osuman ukrainalaisesta ilmatorjuntaohjuksesta.

Ukrainan laivasto harjoitteli lähellä turmapaikkaa, ja toimintaan liittyi tiettävästi ohjusharjoituksia. Ukrainan puolustusministeriö kuitenkin on kiistänyt harhalaukauksen mahdollisuuden.

- Ukrainan asevoimilla ei ole minkäänlaista yhteyttä onnettomuuteen, sanoi puolustusministeriön tiedottaja Konstantin Hivrenko uutistoimisto Reutersille.

Ukrainan mukaan kone oli putoamishetkellä laivaston ohjusten kantomatkan ulkopuolella.

Itar-Tass, Reuters, AP, AFP

Lue seuraavaksi