1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Yle Uutisten artikkeliarkisto

Sabena sai konkurssisuojan

Yle Uutisten artikkeliarkisto

Rahoitusvaikeuksissa painiskeleva Belgian kansallinen lentoyhtiö Sabena on saanut oikeudelta kaipaamansa suojan konkurssia vastaan. Asia ratkaistiin brysseliläisessä markkinatuomioistuimessa perjantaina.

Suoja on kuitenkin voimassa vain kuukauden ajan. Velkaisen Sabenan on siksi ryhdyttävä kiivaisiin uudelleenjärjestelyihin voidakseen jatkaa toimintaansa.

Sabena joutui hakemaan suojaa velkojiltaan sen jälkeen kun osaomistaja Swissair, sekin syvissä vaikeuksissa, perääntyi hiljattain lupauksestaan pumpata rahaa yhtiöön.

Belgian hallitus tuli väliaikaisella lainalla apuun pelastaakseen edes suurimman osan Sabenan 12 000 työpaikasta ja rakentaakseen tilalle uuden kansallisen lentoyhtiön.

Kilpailijat ovat tosin ehtineet tuominneet hätärahoituksena valtiontukena, jollaista EU:n säännöt rajoittavat ankarasti. Euroopan komissio onkin jo pyytänyt saada järjestelyn yksityiskohdat tutkittavakseen.

Belgian valtio omistaa Sabenasta 50,5 prosenttia. Loput 49,5 prosenttia ovat sveitsiläisen Swissairin hallussa.

Myös Swissairille suoja velkojilta

Myös vaikeuksissa oleva sveitsiläinen lentoyhtiö Swissair on saanut tilapäisen suojan velkojiaan vastaan.

Sveitsiläisen oikeusistuimen päätöksellä Swissairin emoyhtiö saa kahden kuukauden hengähdysajan liiketoimiensa järjestelyyn. Yhtiö oli pyytänyt suojaa torstaina.

Päätöksen myötä yhtiö voi jatkaa toimintaansa ilman että sen täytyy vielä maksaa velkojilleen.

Swissair joutui pitämään koneensa maassa tiistaina ja keskiviikkona rahapulan vuoksi. Lentoliikenne käynnistyi osittain torstaina sen jälkeen, kun hallitus oli myöntänyt sille keskiviikkona 450 miljoonan Sveitsin frangin eli noin 1,8 miljardin markan tukipaketin.

Yhtiön vaikeuksien syynä on epäonnistunut laajentumishanke ja toisaalta lentomatkustuksen kysynnän lasku Yhdysvaltoihin tehtyjen terrori-iskujen jälkeen.

Reuters, AP

Lue seuraavaksi