Saana kolmas Syksyn sävelessä

Rovaniemellä asuva Saana sijoittui Syksyn sävel -kilpailussa kolmanneksi. Muuten kilpailu oli tänä vuonna miehekkäiden kappaleiden juhlaa. Kisan voitti Janne Tulkin miehinen muistelu Yksinäinen pitkä tie ja kakkoseksi kiilasi vanhan ketun Eino Grönin Sain tilaisuuden.

Saana oli nyt toista kertaa mukana Syksyn sävel -loppukilpailussa. Olo ei kuitenkaan ollut rennompi kuin ensimmäiselläkään kerralla.

-Suora lähetys on suora lähetys. Aina se jännittää. Huomasin, että vanhat konkaritkin jännittävät.

Saana on itse säveltänyt ja sanoittanut Muistatko-kappaleen.

-Viime kesänä se syntyi. Oli ukkonen ja asuntoni lähellä oleva lampi oli siniharmaa. Lokit lensivät lähellä veden pintaa. Siinä se syntyi.

Saana sanoo, ettei Syksyn säveleen kannata yrittää vaativalla taideteoksella.

-Syksyn sävel on kevyen musiikin kilpailu. Kevyt ote ja yksinkertainen resepti tepsii.

Kauan ei Saana ehdi palkintosijaa makustella. Tiistaiaamuna Sari Matala aikoo olla työpaikallaan Lapin Yliopistossa. Hän työskentelee siellä tutkijana.

Janne Tulkki: uran kohokohta

Janne Tulkki nostaa Syksyn sävel -voiton uransa ehdottomiin kohokohtiin.

-Totta kai, sillä en ole koskaan voittanut mitään. Voitto tuli muutaman vuoden harjoittelun jälkeen, toteaa Janne, joka kolme vuotta sitten sijoittui Syksyn sävelessä Marita Taavitsaisen jälkeen toiseksi kappaleella Kulkurin kuu.

Mies joka "ei ole koskaan voittanut mitään" unohtaa kertoa, että pari vuotta sitten hänet palkittiin vuoden tulokkaan Emma-patsaalla.

"Ensimmäinen voitto" antaa Tulkille myös aihetta virnuiluun. Mies kun on mukana Tampere-talon Voittajien gaalassa 9. lokakuuta.

-Ehdinkin jo ihmetellä, miksi esiinnyn siellä, mutta nythän siihen on syy, 16-vuotiaana keikkailun aloittanut Tulkki naureskelee.

Tämän vuoden voittajakappale on miehisten miesten ja eletyn elämän juhlakalu. Jori Sivosen säveltämä ja Vexi Salmen sanoittama Yksinäinen pitkä tie tuo omalla apealla tavallaan mieleen saman tyylin amerikkalaisen legendan Johnny Cashin: "Yksinäinen pitkä tie, yksinäistä miestä vie, tiedän että menneeseen, mä turhaan matkaa teen."

-No nimenomaan. Yksinkertainen tausta hienolla kitarapohjalla jättää laululle hyvin tilaa. Pidän kappaleesta valtavasti ja Vexi Salmen teksti on täyttä asiaa, Tulkki ylistää.

Kisan kakkonen, Pertti Haverisen säveltämä ja Taneli Mäkelän sanoittama Sain tilaisuuden edustaa Janne Tulkin voittajakappaleen tavoin sangen miehistä menoa. Kevyen musiikin uudesta miehekkyystrendistä ei Tulkin mielestä kannata vielä alkaa puhua.

-Vaikea spekuloida, kun me kuitenkin olemme niin mollivoittoinen kansa. Mutta tottahan se on, että myös Eikan kappale on melodialtaan ja tekstiltään aikuisen miehen tarina.

Janne Tulkki lähti kisaan lievänä ennakkosuosikkina. Ei ole yllättävää, että Janne kertoo muista kappaleista pelänneensä eniten Eino Grönin esitystä.

-Ja olihan siellä muutakin hyvää. Tomi Markkolan lauluista olen pitänyt aina, ja Sheidin kappale Be-Bop-A-Lula oli mielestäni erinomainen, Janne kehuu kilpakumppaneitaan.

"Uusi levy tällä viikolla"

Janne Tulkki keräsi Syksyn sävel -äänestyksessä yli 12.000 ääntä. Voittaja ei lähde arvailemaan, ovatko hänen kappalettaan äänestäneet nuoria naisia vai vanhempia miehiä vai jotakin siltä väliltä.

-Toivon, ettei sieltä erotu mitään varsinaista pääryhmää, vaan että skaala olisi yhtä laaja kuin keikoillanikin. Niillä käy kaiken ikäisiä ja monen tyyppisiä ihmisiä, Tulkki määrittelee.

Janne Tulkin uusi albumi Tulinen sydän ilmestyy tällä viikolla. Miehen debyyttilevy Janne Tulkki on myynyt tuplaplatinaan oikeuttavat lähes 100.000 kappaletta, mutta sen seuraaja, Jannen joululevyn jälkeen julkaistu Sisältä kultaa -albumi "vain" 36.000 kappaletta.

Syksyn sävelen voitto saattaa auttaa Janne Tulkkia palaamaan tuplaplatina-myyntiin.

-Olisi upeaa, jos näin kävisi. Toisaalta on syytä katsoa peiliin - kakkosalbumi oli mielestäni aivan liian tunnelmallinen, Janne Tulkki toteaa.

Lapin Radio/STT