1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Yle Uutisten artikkeliarkisto

Topi Mikkola juhlakiertueelle

Yle Uutisten artikkeliarkisto

-Mie alan tekemhän syntiä ja mie meinaan tehä paljon, sanoo Topi Mikkola yhden miehen esityksessään. Kuhmon kulttuurisihteeri, ohjaaja ja näyttelijä on tarttunut nyt neljättä kertaa kirjailija Rosa Liksomin tuotantoon.

Lappi on Mikkolalle tuttu. Hän on kotoisin Sodankylän Kersilöstä. Kitisenvarren murre tosin poikkeaa Tornionlaakson murteesta, jota puolestaan Liksom käyttää.

Ensi-ilta Helsingissä on 14. lokakuuta Q-teatterin Puoli-Q-näyttämöllä. Vierailu teatterissa kestää 16. lokakuuta asti.

Tällä kertaa Mikkola on paneutunut kirjailijan naiskohtaloihin. Liksomin tekstien tulkkina näyttelijä on ollut kymmenen vuotta, siksi vuorossa onkin juhlakiertue. Helsingin jälkeen Mikkola esiintyy kotipaikkansa Kuhmon lisäksi useilla muilla paikkakunnilla, mm. Joensuussa, Iisalmessa, Kemissä ja Oulussa. Suunnitelmiin kuuluu marraskuussa myös kaksi vierailua Ruotsiin.

-Mie tehen syntiä koko loppuelämäni niin paljonko ikinä kerkiän, uhoaa näyttelijä. Syntiteema yhdistää esityksen tarinat tosiinsa.

Rosa Liksomin teksteissä nousevat esiin perheellisten ja perheettömien naisten kohtalot. Katsojalle ja kuulijalle tarinat ovat tuttuja ja läheisiä, naapurin tädille tai tytölle tapahtuneita juttuja.

Naiset etsivät rakkautta, erotiikkaa, hellyyttä; mukana on onnenkaipuuta, uhmaa, ylpeyttä. He myös tarvitsevat sinnikästä selviytymiskykyä.

Mikkola on maankuulu Liksom-monologisarjoistaan. Mie jätän tämän rakkauhen (1991), Mie hellustin sitä akkaa (1995) ja Hyvännäköinen mies (1998) ovat yltäneet yli kuuteensataan esityskertaan ja keränneet lähes 60.000 katsojaa.

Mie alan tekemhän syntiä -monologin on ohjannut Anna-Maria Klintrup. Puvut ja lavastus ovat Elina Kolehmaisen suunnittelemia. (STT)

Lue seuraavaksi