1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Yle Uutisten artikkeliarkisto

Myrkyllisten maalien käyttö laivojen pohjissa kielletään

Yle Uutisten artikkeliarkisto

Myrkyllisiä orgaanisia tinayhdisteitä sisältävien maalien käyttö alusten pohjissa kielletään maailmanlaajuisesti vuoden 2003 alusta. Asiaa koskeva kansainvälinen sopimus hyväksyttiin viime viikolla Kansainvälisen merenkulkujärjestön IMO:n kokouksessa Lontoossa.

Sopimuksen mukaan erittäin myrkyllistä tributyylitinayhdisteitä eli TBT:tä sisältävien maalien käyttö kielletään vuoden 2003 alusta lukien, ja täyskielto astuu voimaan vuonna 2008.

Täyskielto tarkoittaa sitä, että TBT-maali on poistettu aluksen rungosta tai maalattu peittoomaalilla, joka estää TBT:n liukenemisen veteen.

Maaleja on käytetty alusten pohjissa ja vedenalaisissa rakenteissa estämään vesieliöiden kiinnittymistä.

Yleisimmät käytetyt kiinnittymisenestoaineet ovat orgaanisia tinayhdisteitä, jotka ovat erittäin myrkyllisiä ja pysyviä.

Kieltoa niiden käytölle on valmisteltu jo 1990-luvun puolivälistä alkaen.

Nyt hvyäksyttyyn sopimukseen voidaan myöhemmin lisätä muita ympäristölle haitalliseksi todettuja kiinnittymisenestoaineita.

Koko EU:n alueella TBT-maalien käyttö on jo kielletty alle 24 metrin veneissä ja sisävesialueilla.

Suomalaisissa aluksissa niitä ei ole kovin paljon käytettykään Itämeren vaikeiden jääolosuhteiden vuoksi. Lisäksi kiinnittymisenestoaineiden tarve Itämeren vähäsuolaisessa vedessä on vähäisempi kuin suolaisissa valtamerissä.

YLE24

Lue seuraavaksi