Kemianliitto: Dynea konkurssikypsä

Yle Uutisten artikkeliarkisto

Kemianliiton puheenjohtaja Timo Vallittu uskoo, että ruotsalaisyhtiö Dynea, joka aikoo ostaa Kemiran osake-enemmistön, on konkurssikypsä. Vallittu perustaa kantansa selvitykseen, jonka Kemianliitto teetti Balance Consulting -yhtiöllä.

Kemianliiton puheenjohtaja

Timo Vallittu

Konsulttiyhtiö selvitteli Dynean ja sen yhteistyökumppanin Sydsvenska Kemin sekä suomalaisten Kemiran, Kemira Agron ja Tikkurilan tilaa. Kaikki yhtiöt olivat hyvässä kunnossa lukuunottamatta Dyneaa.

Dynean tulosluvut ovat selvityksen mukaan heikot. Sen omavaraisuusaste on vain 0,6 prosenttia ja velkaantumisaste yli 100 prosenttia. Yhtiö teki viime vuonna tappiota 351 miljoonaa markkaa.

Dynean ja Sydsvenska Kemin olisi määrä omistaa 66 prosenttia uudesta yhtiöstä. Kemiran, eli käytännössä Suomen valtion osuus olisi kolmannes. Kemianliitto on vastustanut suunniteltua kauppaa. Timo Vallitun mukaan ruotsalaisyhtiöt eivät kykene tuomaan kauppaan sovittua pääomaa, 6,1 miljardia markkaa.

Dynean käteisvarat ovat viime tilinpäätöksen mukaan vähissä, mutta Dynean taustalla oleva sijoitusyhtiö Industri Kapital turvaa Dynean toiminnan ja pääomarakenteen.

Vallittu suhtautuu epäillen myös Indutsri Kapitaliin. Yhtiön rahastot on rekisteröity Jerseyn saarelle, jota pidetään veroparatiisina. Rahastojen sijoituspaikka on vähintäänkin arveluttava, Vallittu totesi keskiviikkona eduskunnassa pitämässään lehdistötilaisuudessa.

Dynea kiistää tiedot huonosta taloudestaan

Kemianteollisuuden konserni Dynea ilmoittaa, että levitetyt tiedot sen heikosta taloudesta ovat vääriä. Dynean mukaan omavaraisuutta laskettaessa olisi pitänyt lukea yhtiön omistajan vaihtovelkakirjalaina pääomaksi, mikä nostaisi yhtiön omavaraisuuden 28 prosenttiin.

Dynean mukaan myös sen omistajasta Industri Kapitalista on annettu väärä kuva. Hallituksen puheenjohtajan Stig Gustavsonin mukaan rahastojen hallinnointiyhtiö sijaitsee Jerseyn saarilla, koska rahastot halutaan pitää Euroopan sijoituskeskuksessa. Lisäksi jos yhtiö rekisteröityisi Lontooseen, sitä koskisivat yksityissijoittamisen säädökset, vaikka kuluttajat eivät voisi sijoittaa näihin rahastoihin, Gustavson sanoo.

Myös kauppa- ja teollisuusministeriö kommentoi tänään Kemianliiton kantoja. Ministeri Sinikka Mönkäre (sd.) muistuttaa, että hallituksella on ollut kauppaa suunnitellessaan enemmän tietoja ruostalaisyhtiöistä kuin selvityksen tehneellä konsulttiyhtiöllä.

Eduskunnan talousvaliokunta ottaa Kemiran myyntiasian käsittelyynsä luultavasti ensi viikolla.

STT, YLE24