Kemian Nobel kolmelle

Yle Uutisten artikkeliarkisto

Kemian Nobel-palkinnon saavat tänä vuonna William Knowles, Ryoji Noyori ja Barry Sharpless. Knowles ja Sharpless ovat yhdysvaltalaisia ja Noyori japanilainen. Sharpless saa yksin puolet palkinnosta.

Molekyylin "peilikuva"

sisältää riskejä

Kolmikon molekyylitutkimusten toivotaan johtavan yhä parempien sydän- ja tulehduslääkkeiden sekä antibioottien kehittämiseen. He ovat todenneet, että tiettyjä molekyylejä voidaan käyttää nopeuttamaan ja kontrolloimaan monimutkaisia kemiallisia reaktioita.

Useilla molekyyleillä on kaksi olomuotoa, jotka ovat ikään kuin peilikuvia toisistaan. Solut reagoivat tavallisesti oikein vain toiseen näistä muodoista, kun taas toinen muoto voi aiheuttaa hankaluuksia, jopa vaaran.

Muut kuin rauhan-Nobelit jakava Ruotsin kuninkaallinen tiedeakatemia otti esimerkiksi talitomidin, lääkkeen, joka toisaalta helpotti pahoinvointioireita ja toisaalta aiheutti 60-luvulla vakavia sikiövaurioita.

Osaksi Knowlesin, Noyorin ja Sharplessin pitkäaikaisten tutkimusten ansiosta on löydetty keino vain oikeanlaisten molekyylimuotojen tuottamiseen.

Sovellusalueita on lääkkeiden lisäksi maatalous- ja elintarvikekemiassa, esimerkiksi makeutusaineissa.

Palkituista Knowles on aspartaami-makeutusaineen kehittäjiä, Noyorin kehittämällä menetelmällä valmistetaan nykyään puolet kaikesta elintarviketeollisuuden käyttämästä mentolista ja Sharpless taas on työskennellyt aids-lääkkeen kehittämisen parissa.

AP, AFP, Reuters, YLE24