Italiassa säikähdettiin pernaruttopilaa

Yle Uutisten artikkeliarkisto

Italiassa viisi ihmistä joutui lauantaina sairaalaan käsiteltyään pernaruttobakteerilla saastutetuksi epäiltyä kirjettä. Tapaus osoittautui sittemmin huonoksi huumoriksi. Yhdysvaltain varapresidentti Dick Cheney puolestaan arvelee, että Yhdysvaltain neljällä pernaruttotapauksilla saattaa olla yhteys sauditerroristi Osama bin Ladeniin.

Pernarutto mikroskoopissa

Biologisen iskun pelko leimahti Italiassa lähellä Genovaa, kun viisi ihmistä oli joutunut tekemisiin oudon, bioterrorismilla uhanneen kirjeen kanssa. Kirje sisälsi valkeaa jauhetta ja viestin "pernarutto".

Kirjettä käsitelleet ihmiset, joista kolme on sotilaspoliiseja, eristettiin varmuuden vuoksi tartuntatautiosastolle, mutta kokeissa ei todettu tartuntoja.

Sittemmin poliisin puheille tuli mies, joka sanoi lähettäneensä kirjeen pilan päiten. Kuori oli osoitettu miehen työtoverille.

Miestä uhkaa pilansa vuoksi jopa kuuden kuukauden vankeustuomio, jos hänen todetaan lietsoneen lainvastaisesti paniikkia.

Pernarutto järkyttää Yhdysvalloissa

Yhdysvalloissa televisioyhtiö NBC:n uutisankkurille Tom Brokaw'lle lähetetystä kirjeestä on löytynyt jälkiä pernarutosta. Kirje oli lähetetty New Jerseystä 18. syyskuuta.

Kirjeen avanneelta newyorkilaisnaiselta todettiin perjantaina pernaruttotartunta. Nainen työskentelee New Yorkissa Brokaw'n avustajana. Kyseinen pernaruttotapaus oli jo neljäs Yhdysvalloissa lyhyen ajan sisällä löydetty.

Kolme edellistä pernaruttotapausta havaittiin floridalaisessa media-alan yrityksessä. Yksi mies on kuollut tautiin.

New Yorkin pormestari Rudolph Giuliani kertoi lauantaina, että toistaiseksi ei ole viitteitä siitä, että New Yorkista löytyisi uusia pernaruttotartuntoja.

Perjantaina ilmi tullessa tapauksessa ei ole kyse samasta, pernaruton hengitysteitse tarttuvasta muodosta kuin Floridassa. Tuore tapaus on lievempi, ihon kautta leviävä pernaruton muoto. Tartunnan saanut nainen ei ole hengenvaarassa.

Yhdysvaltain varapresidentti Dick Cheney sanoi televisiohaastattelussa uskovansa, että ilmi tulleilla pernaruttotapauksilla saattaa olla yhteys terrorismista epäiltyyn Osama bin Ladeniin. Hänen mukaansa Floridan ja New Yorkin tapaukset ovat "epäilyttäviä".

Liittovaltion poliisi FBI käynnisti perjantaina erillisen rikostutkinnan tapauksen johdosta. FBI tutkii lisäksi, onko New Yorkin tapauksella yhteyttä Floridan pernaruttotapauksiin.

New Yorkin pormestari Rudolph Giuliani sanoi perjantaina uskovansa, että mahdollisuudet siihen, että viranomaiset ovat saaneet NBC:n tiloista löytyneen infektion hallintaan, ovat erittäin hyvät. Giulianin mukaan newyorkilaisten ei ole syytä ylireagoida tapauksen vuoksi.

Yhdysvaltain suuret tiedotusvälineet ryhtyivät perjantaina kuitenkin varotoimiin. Uutistoimisto AP sekä televisiokanavat CBS ja ABC lakkasivat väliaikaisesti ottamasta vastaan postia.

AP, Reuters, AFP, YLE24