EU tukkii rikollisten rahareittejä

Yle Uutisten artikkeliarkisto

EU-maiden ministerit pohtivat yhteiskokouksessaan Luxemburgissa, miten EU:n kannattaisi parhaiten kurittaa valtioita ja alueita, joilla on vakavia puutteita rahanpesun vastaisessa lainsäädännössä ja järjestelmässä.

Oikeus-, sisä- ja valtiovarainministerien asialistalla on rahanpesun vastaisen toimintaryhmän FATF:n toimivallan laajentaminen terrorismiin liittyvissä tapauksissa.

Lisäksi esillä on kansallisen tiedonvaihdon tehostaminen sekä omaisuuden ja todistusaineiston jäädyttämispäätösten täytäntöönpano EU-maiden kesken.

Ripeä jäädyttäminen koskee ehdotuksen mukaan tapauksia, joissa epäillään huumausaineiden salakuljetusta, EU:n vastaista petosta, rahanpesua, euron väärentämistä, lahjontaa, ihmiskauppaa ja tuoreimman lisäyksen mukaan terrorismia. Ehdotus hyväksyttäneen viipymättä.

Tiedokseen kokousväki saa EU-maiden ja komission raportit terrorismin rahoituksen vastaisesta yhteistyöstä.

Yhteiskokouksen jälkeen oikeus- ja sisäasiainneuvosto pitää ylimääräisen kokouksen, jossa keskustellaan EU-maiden lainsäädännön yhtenäistämisestä terrorismirikosten osalta sekä rikoksesta epäillyn tai tuomitun luovuttamisesta toiseen EU-maahan.

Molemmista asioista pyritään pääsemään sopimukseen seuraavassa kokouksessa joulukuussa.

YLE2