Maataloustulo aleni 14 prosenttia

Yle Uutisten artikkeliarkisto

Maataloustulo aleni viime vuonna 14 prosenttia, arvioi Maatalouden taloudellinen tutkimuslaitos.

Viime vuoden maataloustulosta tehty ennakkolaskelma kertoo, että maatalousyrittäjät saivat viime vuonna omalle työpanokselle ja pääomalle korvausta 5,3 miljardia markkaa. Laskua edellisen vuoden maataloustuloon verrattuna oli vajaa miljardi markkaa.

Maatalouden kokonaistuotto oli viime vuonna 20,6 miljardia markkaa. Kokonaistuotosta tuen osuus oli 8,5 miljardia, joten markkinahintainen tuotto oli 12,1 miljardia markkaa. Kokonaistuotto laski edellisvuodesta neljä prosenttia.

Katovuoden seurauksena eniten laski kasvinviljelystä saatu tuotto. Tuottoa tuli kaksi miljardia markkaa, 17 prosenttia vähemmän kuin vuonna 1997.

Aleneminen johtui lähinnä viljojen myyntimäärien ja hintojen laskusta. MTTL:n laskelmassa katokorvauksia ei ole otettu huomioon, koska ne siirtyivät maksettavaksi tälle vuodelle.

Myös kotieläintuotto aleni, mutta lasku jäi pariin prosenttiin. Kotieläintuotto oli viime vuonna kahdeksan miljardia. Lasku johtui lähinnä sianlihan hinnan 10 prosentin laskusta, joka kuitenkin korvautui osin tuotantomäärän kasvulla.

Sen sijaan siipikarjatuotto kasvoi viime vuonna lähes 20 prosenttia, mikä johtui kohonneista tuotantomääristä ja hinnoista. Kananmunien hinta nousi kuusi prosenttia vuodesta 1997, mutta alentuneen tuotannon takia tuotto pysyi ennallaan.

Puutarhatalouden tuotto aleni kolme prosenttia lähinnä tukien alenemisen vuoksi.

Kustannukset ennallaan

Maatalouden kustannukset, 15,3 miljardia markkaa, pysyivät edellisen vuoden lukemissa. Väkirehujen ja lannoitteiden käyttö lisääntyivät kumpikin 7 prosenttia, mutta hintojen laskun ansiosta kustannukset kasvoivat vain muutaman prosentin.

Poltto- ja voiteluainekustannukset alenivat 12 prosenttia hintojen laskun vuoksi. Poistokustannukset säilyivät lähes edellisen vuoden tasolla.

MTTL:n maataloustuloa mittaava laskelma laaditaan maksuperusteisena, minkä vuoksi esimerkiksi seuraavalle vuodelle maksettavaksi siirtyvät satovahinkojen korvaukset lasketaan seuraavan vuoden tuloksi.