Venäjä luopuu Lourdesin tukikohdasta Kuubassa

Yle Uutisten artikkeliarkisto

Venäjä vetää joukkonsa Kuubasta Lourdesin tutkikohdasta, kertoo presidentti Vladimir Putin. Lourdesissa on tiettävästi ollut tehokas elektroninen tiedustelukeskus, jossa on Yhdysvaltain mukaan seurattu sen radio- ja tietoliikennettä.

Läntisten asiantuntijoiden mukaan asemalla on ollut reilusti yli tuhat venäläistä.

Aseman sulkeminen on merkittävä askel kohti Venäjän sotilaallisen läsnäolon lopettamista koko saarella.

Vetäytymisen syy on Putinin mukaan raha: aseman ylläpito maksaa Venäjälle noin 1,3 miljardia markkaa vuodessa.

1970-luvulla rakennettu tukikohta sijaitsee aivan Kuuban pääkaupungin Havannan tuntumassa. Lourdes on ollut Yhdysvaltain ja Venäjän kiistan kohde: viime vuonna Yhdysvaltain edustajainhuone yritti estää Venäjän velkojen lykkäyksen ellei se sulkisi vakoiluasemana pidettyä Lourdesia.

Putinin mukaan yhteistyö Kuuban kanssa kuitenkin jatkuu tutka-asemasta luopumisesta huolimatta. Venäjä vaatii myös edelleen, että Yhdysvallat lopettaa kauppasaartonsa Kuubaa vastaan.

Venäjä lähtee Vietnamistakin

Asevoimien komentajan, kenraali Anatoli Kvashninin mukaan Kuuban tutka-asema tyhjennetään vielä tämän vuoden aikana.

Kvashnin kertoi Venäjän luopuvan myös laivaston logistiikkakeskuksesta Vietnamin Cam Ranhissa. Vietnamista maa lähtee ensi vuoden tammikuussa.

Syyksi Kvashnin kertoi "maailman sotilaallis-poliittisen tilanteen ja armeijan sekä laivaston taloudellisten resurssien säästämisen".

Cam Ranh on ollut venäläisten elektroninen salakuunteluasema lähse koko Kaukoidän alueella sekä venäläisten alusten välisatama. Aseman rakensivat alun perin yhdysvaltalaiset Vietnamin sodan kestäessä.

Reuters, AFP, AP, STT