Hyppää sisältöön

Tutkimus: Luomumaito ei ole ratkaisu vatsavaivoihin

Homogenoimaton luomumaito aiheuttaa yhtä paljon vatsavaivoja kuin homogenoitu maitokin, ilmenee dosentti Riitta Korpelan Helsingin yliopiston biolääketieteen laitoksella tekemästä tutkimuksesta, jonka tulokset on julkaistu Suomen Lääkärilehdessä.

Homogenointi tasoittaa maidon rasvapitoisuutta ja parantaa sen säilyvyyttä. Luomumaitoa ja käsittelemätöntä tilamaitoa ei homogenoida.

Monet kuluttajat ovat kokeneet, että homogenoimaton maito ei aiheuta vatsa- ja allergiaoireita samalla tavalla kuin tavanomaisesti käsitelty maito.

Korpela tutki viiden päivän ajan 48 henkilöä, jotka joivat vuoropäivin luomumaitoa ja homogenoimatonta maitoa. Neljällä tutkituista oli laktoosi-intoleranssi.

Puolet koehenkilöistä ilmoitti saavansa enemmän oireita homogenoidusta ja puolet ei-homogenoidusta maidosta.

Korpelan mukaan tutkimuksesta voidaan vetää johtopäätös, että maito ei ole vatsaoireiden merkittävä aiheuttaja. Suurempia syyllisiä ovat esimerkiksi kiireinen elämäntapa, ärtyvä suoli -oireyhtymä, sekä mahdollisesti tiettyjen oireita aiheuttavien ruoka-aineiden, kuten ruisleivän tai kahvin ylenmääräinen nauttiminen.

Korpela varoittaa vanhempia tekemästä omin päin kokeita maitotuotteilla, jos heidän lapsensa kärsii vatsaoireista. Homogenoimaton maito voi aiheuttaa vakaviakin reaktioita, jos lapsella tietty maitoallergiatyyppi.

STT

.
.