Pernaruttobakteeria löytyi USA:n edustajainhuoneen tiloista

Yle Uutisten artikkeliarkisto

Washingtonissa Yhdysvaltain edustajainhuoneen yhteydessä olevasta toimitustalosta on löytynyt todisteita pernaruttobakteerista.

Talossa sijaitsevat mm. edustajainhuoneen postitustilat. Vielä ei tiedetä, onko moni työntekijä altistunut bakteerille.

Tämä on ensimmäinen kerta, kun pernaruttobakteeria on löydetty edustajainhuoneen tiloista. Aiemmin bakteeria on havaittu senaattori Tom Daschlen toimistosta sekä senaatin postihuoneesta.

Aiemmin lauantaina Yhdysvalloissa paljastui jälleen uusi pernaruttotartunta. Nyt jo toinen New Jerseyn postin työntekijä on sairastunut ihon kautta tarttuvaan pernaruttoon.

Postin työntekijä altistui pernarutolle käsiteltyään Yhdysvaltain kongressille ja televisioyhtiö NBC:n uutisille lähetettyjä kirjeitä. Ensimmäisestä pernaruttotapauksesta postissa ilmoitettiin torstaina.

Nyt paljastunut tapaus nostaa pernaruttoon sairastuneiden määrän Yhdysvalloissa kahdeksaan. Yksi tautiin sairastuneista on kuollut.

Perjantaina todettiin myös yhdellä New York Post -lehden työntekijällä ihotartunta. Kyseessä on taudin vähemmän vaarallinen, helposti parannettavissa oleva muoto.

New York Post on jo neljäs mediatalo New Yorkissa, jonka työntekijöitä on sairastunut pernaruttoon. Aiemmin tartunnoista ovat ilmoittaneet NBC News, ABC News ja CBS News.

Afganistan kiisti perjantaina yhteytensä Yhdysvaltain pernaruttoiskuihin. Talibanin Pakistanin-suurlähettilään Abdul Salam Zaeefin mukaan Osama bin Ladenilla tai Taliban-liikkeellä ei ole mitään yhteyttä Yhdysvalloissa viime viikkoina tehtyihin bakteerilöytöihin.

- Talibanit eivät edes tiedä, mikä pernarutto on, Zaeef kommentoi asiaa Islamabadissa Pakistanissa.

Epäilyjä ympäri maailmaa

Ranskassa maan kansalliskokous asetettiin torstaina Pariisissa hälytystilaan epäilyttävää jauhetta sisältäneen kirjeen takia.

Myös Australiassa on vastaava tapaus aiheutti levottomuutta perjantaina. Osa maan parlamentista evakuoitiin usean tunnin ajaksi pernaruttoepäilyjen vuoksi. Tapaus paljastui myöhemmin vaarattomaksi.

Muualla pernaruttoepäilyjä on raportoitu muun muassa Kiinassa, Thaimaassa ja Ecuadorissa. Kiinassa tutkitaan maan viranomaisten mukaan kahta epäilyttävää kirjettä.

Ruotsissa maan hallitukselle osoitetulle kirjeelle tehdyissä ensimmäisissä testeissä ei ole näkynyt jälkiä pernarutosta, sanoo maan tartuntatautivirasto. Pääministeri Göran Perssonille ja ulkoministeri Anna Lindhille lähetetty kirje löytyi keskiviikkona ja luovutettiin poliisille.

AP, Reuters, AFP