Öljy halvimmillaan nyt kahteen vuoteen

Yle Uutisten artikkeliarkisto

Raakaöljyn maailmanmarkkinahinnat ovat pudonneet alimmilleen sitten elokuun 1999. Nopeaa käännettä ei ole näkyvissä siitäkään huolimatta, että öljynviejämaiden järjestö Opec on toistuvasti uhkaillut supistaa tuotantoaan.

Joulukuussa toimitettavan Brent-laadun tynnyrihinta laski Lontoon aamukaupassa 67 senttiä keskiviikosta ja oli torstaina 20,32 dollaria. Opecin eri öljylaaduista laskema korihinta oli keskiviikkona 19,07 dollaria tynnyriltä.

Hinnat ovat laskeneet viidessä viikossa noin 25 prosenttia. Taustalla on pelko siitä, että maailmantalouden vaikeudet laskevat öljyn kysyntää. Erityisenä sysäyksenä alamäelle olivat Yhdysvalloissa 11. syyskuuta tehdyt terrori-iskut.

Periaatteessa 11 maan Opecin pitäisi supistaa öljyntuotantoaan automaattisesti, kun barrelihinta juuttuu pitemmäksi aikaa alle kartellin määrittelemän 22 dollarin rajan. Päätös ei kuitenkaan ole helppo, mikä markkinoilla myös tiedetään.

Poliittinen paine tulee lännestä, eritoten Yhdysvalloista, jossa toivotaan öljyn pysyvän halpana talouden elpymisen helpottamiseksi. Taloudellisesti näkyvin seuraus Opec-öljyn kallistumisesta olisi se, että ulkopuoliset tuottajamaat kasvattaisivat markkinaosuuttaan kartellin kustannuksella.

Opec pitää seuraavan sääntömääräisen kokouksensa 14. marraskuuta. Järjestö saattaa tuolloin sopia tuotannon supistuksesta, mutta tätä ennen sen olisi päästävä jonkinlaiseen yhteisymmärrykseen kartellin ulkopuolisten tuottajien kanssa.

AFP, YLE24