Eduskunta pääsi sopuun arpajaislaista

Yle Uutisten artikkeliarkisto

Eduskunta on päässyt sopuun kiistellyn arpajaislain käsittelystä. Lakia korjataan uudella hallituksen esityksellä ennen sen voimaan tuloa. Eduskunnan hallintovaliokunta antoi asiasta mietinnön torstaina.

Laki hyväksytään eduskunnassa nyt sellaisenaan. Valiokunnan mietinnössä on kuitenkin kohta, jonka mukaan hallitukselta pyydetään kiireellisesti kiistanalaisten momenttien osalta kumoavaa tai muuttavaa esitystä.

STT:n mukaan sisäministeri Ville Itälä (kok.) on lupautunut antamaan esityksen.

Mietintöön kirjattu teksti tyydyttää myös RKP:tä, joka äänestää lain puolesta. Ahvenanmaan kansanedustaja Gunnar Jansson on erittäin tyytymätön tehtyyn muotoiluun.

Ahvenanmaan maakuntaneuvos Roger Nordlundia (kesk. ) on helpottunut siitä, että hallitukselta pyydetään uusi esitystä arpajaislain korjaamiseksi.

Nordlundin mukaan ratkaisu tyydyttää eduskunnan toiveen saada laki voimaan vuodenvaihteessa ja Ahvenanmaan toiveen saada laki pitämään yhtä itsehallintolain kanssa.

Lakiin liittyvistä asiakohdista eli Ahvenanmaan raha-automaattiyhdistyksen ja Suomen raha-automaattiyhdistyksen internetpelikiistasta keskustellaan ensi keskiviikkona hallituksen iltakoulussa.

Eduskunta olisi kieltänyt PAF:n pelit mantereella

Arpajaislakiin keväällä tehdyllä muutoksella eduskunta halusi velvoittaa Ahvenanmaan raha-automaattiyhdistystä huolehtimaan, etteivät manner-Suomessa asuvat olisi voineet pelata PAF:n internetpelejä.

PAF tulkitsi, että sen toimilupa sallii nettipelien markkinoinnin myös muille suomalaisille.

Eduskunnan esityksen taustalla oli huoli siitä, että sallimalla PAF:n pelit suomalaisille, ovet avautuisivat myös kansainvälisille peliyrityksille. Samalla Veikkauksen, Hippoksen ja RAY:n monopolit Suomessa murtuisivat ja urheilun sekä kulttuurin rahoitus vaarantuisi.

Jo kertaalleen hyväksytty arpajaislaki palasi eduskuntaan, kun tasavallan presidentti Tarja Halonen jätti vahvistamatta lain.

Korkeimman oikeuden mielestä laki on Ahvenanmaan itsehallinnon vastainen.

STT