Aasian lapsia suojellaan seksiltä

Yle Uutisten artikkeliarkisto

Aasian maiden hallitukset ovat sopineet toimista lasten seksuaalista hyväksikäyttöä vastaan. Merkittäväksi Bangkokissa solmitun YK:n suojissa syntyneen sopimuksen tekee etenkin se, että siinä ensi kertaa määritellään selkeä aikataulu.

Vuoteen 2004 mennessä Aasian-Tyynenmeren alueen maiden on perustettava lapsiseksiin puuttuva kansallinen elin, laadittava oma toimintasuunnitelma ja yritettävä estää lasten salakuljetusta.

Periaatteista sovittiin jo Tukholman maailmankongressissa 1996, mutta monet maat ovat jättäneet ne huomiotta.

Bangkokissa oli koolla noin 200 lastensuojelun asiantuntijaa Aasian maista ja kansalaisjärjestöistä. Kolmipäiväinen kokous edelsi joulukuussa Japanissa pidettävää Lasten kaupallista hyväksikäyttöä vastustavaa toista maailmankongressia.

Bangkokissa ruohonjuuritason lapsityöntekijät muistuttivat kuitenkin, että ongelman ulospäin näkyvä osa saattaa olla muuttumassa: lapsia ei enää niinkään raahata suoraan ilotaloihin, vaan heidät pakotetaan avioliittoihin ulkomaalaisten kanssa tai salakuljetetaan muihin maihin kotitaloustyöhön.

Määränpäässä esimerkiksi tytöt ovat sitten joutuneet vuokraisäntien, työnantajien ja työtoverien hyväksikäyttämiksi. Suurimmaksi syyksi nähdään joidenkin alueiden äärimmäinen köyhyys.

AFP