Suurlähetystöjen pommittajille elinkautiset tuomiot

Yle Uutisten artikkeliarkisto

New Yorkissa on tuomittu elinkautiseen vankeuteen neljä miestä, joita pidetään syypäinä pommi-iskuihin Yhdysvaltain Itä-Afrikan suurlähetystöjä vastaan kesällä 1998. Tuomiot tulivat osallisuudesta Osama bin Ladenin salajuoneen Yhdysvaltain kansalaisten surmaamiseksi.

Ihmiset pakenevat Nairobin lähetystön raunioista

Khalfan Khamis Mohammed, Mohammed Daoud al-Owhali, Wadih el-Hage ja Mohammed Sadeek Odeh oli todettu syyllisiksi jo toukokuussa. Torstaina oli vuorossa tuomioiden julistaminen.

Kahden ensimmäisen miehen tapauksessa myös kuolemantuomio olisi ollut mahdollinen, mutta valamiehistön äänet jakautuivat. Hetkeä aiemmin kaksi pommi-iskuissa kuolleiden omaista oli vedonnut syytettyjen hengen puolesta.

Pommi-iskut Nairobin ja Dar-es-Salaamin lähetystöihin tehtiin lähes samanaikaisesti 7. elokuuta 1998. Attentaateissa kuoli yhteensä 231 ihmistä, joista 12 yhdysvaltalaisia ja 218 afrikkalaisia.

Tansanialainen Khalfan Khamis Mohammed valmisti räjähdysainetta ja lastasi sen Dar-es-Salaamissa räjähtäneeseen kuorma-autoon. Saudi-Arabian kansalainen Al-Owhali taas heitti kaasukranaatteja Nairobissa käytetyn auton lavalta.

Kumpikin tuomittu kuuluu Osama bin Ladenin al-Qaida-järjestöön samoin kuin Jordaniassa syntynyt palestiinalainen Odeh. Hän oli syyttäjien mukaan Nairobin attentaatin tekninen neuvonantaja, joskaan ei suora osallinen iskuun.

Neljäs tuomittu El-Hage on libanonilaissyntyinen Yhdysvaltain kansalainen. Hänen sanotaan hankkineen eri puolilla maailmaa rahaa ja aseita al-Qaidan käyttöön samalla kun hän vietti Texasissa kunniallista perheenisän elämää.

Avaintodistajana jutussa oli entinen terroristi Jamal Ahmed al-Fadl, joka sanoo jo vuonna 1996 varoittaneensa Yhdysvaltain viranomaisia al-Qaidan suunnitelmista iskeä amerikkalaiskohteita vastaan.

Al-Fadlin mukaan bin Laden pyrki jo vuonna 1993 hankkimaan pimeästi miljoonien markkojen edestä uraania käydäkseen pyhää sotaa Yhdysvaltoja vastaan. Helmikuussa 1998 hän julkaisi fatwan eli uskonnollisen määräyksen, jossa hän vaati muslimeja surmaamaan amerikkalaisia aina ja kaikkialla.

AP, Reuters