Greenpeace syyttää Monsanto-yhtiötä biopiratismista

Yle Uutisten artikkeliarkisto

Ympäristöjärjestö Greenpeace syyttää yhdysvaltalaista kemikaalijättiä Monsantoa pyrkimyksistä monopolisoida niin villejä kuin jalostettujakin soijakasveja. Monsanto on hakenut patenttia soijassa esiintyvään geenijaksoon, jota on tavattu myös villeissä kasveissa.

Greenpeace kertoi Monsanton patenttihakemuksesta maanantaina Bonnissa alkaneessa YK-kokouksessa, jossa pohditaan luonnon monimuotoisuuden oikeudenmukaista hyödyntämistä.

Greenpeacen mukaan Monsanto on hakenut yli sadassa maassa, mm. Yhdysvalloissa ja Euroopassa, patenttia, joka antaisi sille yksinoikeuden kyseisen geenijakson sisältäviin soijakasveihin ja niiden siemeniin.

Tämä on Greenpeacen mielestä biopiratismia, sillä yhtiö yrittää kaapata tärkeän ruokakasvin geneettiset resurssit perustaen vaateensa luonnossa esiintyvän geenijakson löytämiseen.

- Kun tämä geenijakso tunnistetaan vaikka villissäkin kasvissa, Monsantolla on yksinoikeus hyötyä siitä, sanoi Greenpeacen Kiinan-edustaja Sze Ping Lo.

Patentti estäisi viljelijöitä ja tutkijoita käyttämästä vapaasti kyseisiä kasveja.

Szen mukaan tällä olisi erityisen vakavat seuraukset Kiinassa, jossa kasvaa 90 prosenttia maailman villisoijasta ja yli 6 000 erilaista lajiketta. Hän sanookin kiinalaisten tutkijoiden olleen järkyttyneitä kuullessaan Greenpeacelta Monsanton hakemuksesta.

Greenpeacen patenttiasiantuntija Christopher Then sanoo, että tapaus osoittaa, miten Monsanton kaltaiset yritykset ryöstävät luontoa. Patenttioikeus yksityistää planeettamme elämän perusteita, sillä geenit voidaan julistaa yritysten "keksinnöiksi", kun ne on tunnistettu ja kuvattu, hän toteaa.

Greenpeace vaatiikin, että 180 maan YK-konferenssi asettuisi selkeästi vastustamaan teollisuusvetoisia luonnon monimuotoisuuden monopoleja.

Monsanton soija-patenttia ei ole vielä hyväksytty, ja Euroopan patenttitoimisto on alustavassa arviossaan suhtautunut hakemukseen epäillen. Kuitenkin Euroopassa ja Yhdysvalloissa on jo myönnetty useita sellaisia patentteja, jotka Greenpeace tuomitsee biopiratismina.

YLE24, AFP