1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Yle Uutisten artikkeliarkisto

Kurskin hylyn tutkimukset alkoivat

Yle Uutisten artikkeliarkisto

Kuivatelakalle nostetun ydinsukellusvene Kurskin hylyn tutkimukset on aloitettu Rosljakovon telakalla. Tarkoitus on selvittää mikä upotti veneen noin vuosi sitten. Työtä vaikeuttaa muun muassa aluksen valtava koko.

Venäjän valtakunnansyyttäjä Vladimir Ustinov tutustuu ryhmänsä kanssa ensin aluksen komentosiltaan ja runkoon.

Tutkimuksia hidastaa aluksen suunnaton koko. Tutkijat myös pelkäävät, että ilma aluksen sisällä voi olla myrkyllistä.

Tutkimuksilla yritetään selvittää, miksi alus upposi runsas vuosi sitten. Barentsinmeren veteen hukkui aluksen mukana 118 merimiestä. Kaikki uhrit ilmeisesti eivät ole aluksen nostetussa osassa.

Presidentti Vladimir Putin lupasi vuosi sitten, että hukkuneille merimiehille toimitetaan viralliset sotilashautajaiset maalla. Samalla hän lupasi, että onnettomuuden todellinen syy selvitetään.

Säteilyarvot ovat normaalisti

Viranomaisten mukaan säteilyarvot aluksen ympärillä ovat normaalit. Lisävahinkojen välttämiseksi sotilasviranomaiset aikovat irrottaa aluksessa olevat 22 risteilyohjusta, ennen kuin tutkijat alkavat mahdollisten ruumiiden siirtämisen aluksesta.

Tutkimukset aloittaneen Vladimir Ustinovin mukaan tässä vaiheessa mitään mahdollista syytä veneen uppoamiselle ei ole suljettu pois.

Alus on voinut upota törmättyään vieraan sukellusveneen kanssa- ehkä Nato-veneen kanssa. Se on myös voinut törmätä toisen maailmansodan aikaiseen miinaan tai sitten sen sisällä on räjähtänyt torpedo, Ustinov sanoi ennen tutkimusten alkamista.

Ustinov ei kommentoinut saksalaisen lehden väitettä, jonka mukaan Kursk olisi uponnut venäläisen risteilyaluksen Pietari Suuren vahingossa ampuman torpedon takia.

Murmanskissa onnettomuutta tutkineiden asiantuntijoiden mukaan Kursk ei ole voinut upota Pietari Suuren ampuman torpedon takia.

Ustinovin mukaan onnettomuuden lopullisen syyn selviäminen saattaa venyä ensi kesään, sillä aluksen keulaosa makaa edelleenkin Barentsinmeren pohjassa turvallisuussyistä.

Keulaosa on tarkoitus nostaa vasta ensi kesänä. Sen jälkeen osan tutkimukset tehdään samalla Rosljakovin telakalla.

Itar-Tass, AFP, YLE24

Lue seuraavaksi