Hyppää sisältöön

USA voitti WTO-kiistan kilpikonnanpyynnistä

Maailman kauppajärjestö WTO on torjunut Malesian valituksen katkarapujen tuontia rajoittavasta Yhdysvaltain laista. Se kieltää katkarapujen pyynnin, jos niitä ei ole pyydetty merikilpikonnia säästävällä välineistöllä.

Kiista alkoi vuonna 1996, kun Malesia, Intia, Pakistan ja Thaimaa valittivat laista yhdessä WTO:lle syyttäen Yhdysvaltoja protektionismista.

Yhdysvaltain lainsäädännön mukaan maan katkaravunpyytäjien on käytettävä erityistä pyyntivälineistöä, joka estää uhanalaisten merikilpikonnien takertumisen verkkoihin. Nyt tätä samaa välineistöä vaadittiin myös katkarapuja tuovilta mailta.

Kahden vuoden pohdinnan jälkeen WTO päätti kiistan Aasian maiden hyväksi. WTO:n mielestä Yhdysvaltain laki rikkoo järjestön sääntöjä, joiden mukaan jäsenmaan säätämien ympäristönsuojelutoimien on kohdeltava tasapuolisesti kaikkia maita.

Yhdysvallat muutti lakia WTO:n sääntöihin sopivaksi ja tarjoutui auttamaan kyseisiä Aasian maita ottamaan käyttöön merikilpikonnia säästävät pyyntimenetelmät.

Viime vuonna Malesia valitti kuitenkin uudelleen WTO:hon, koska katsoi, ettei Yhdysvallat ole toiminut täysin sopusoinnussa WTO:n alkuperäisen päätöksen mukaisesti.

WTO ilmoitti tiistaina kuitenkin, että Yhdysvaltain laki on muutosten jälkeen sopusoinnussa järjestön sääntöjen kanssa.

Ympäristönsuojelijat ovat pitäneet juttua yhtenä testinä siitä, miten WTO suhtautuu ympäristönsuojeluun.

Reuters, AFP