Kemiran ostaja huolissaan kaupasta

Yle Uutisten artikkeliarkisto

Pääomasijoitusyhtiö Industri Kapitalin varatoimitusjohtaja Michael Rosenlew on huolissaan siitä, hyväksyykö Suomen eduskunta Kemiran osakkeiden myynnin.

Väli-Suomen sanomalehdissä haastateltu Rosenlew sanoo, että jos eduskunta ei hyväksy Kemiran, Dynean ja Sydsvenska Kemin fuusiota, valtion luotettavuus sopimuskumppanina heikentyy.

Suomen hallitus hyväksyi elokuussa valtion Kemira-osakkeiden myynnin Kapital Industrin omistamalle Dynealle. Valtio saisi uudesta yhtiöstä 34 prosenttia ja lisäksi välirahaa 594 miljoonaa markkaa.

Suomen Kemianliitto ei hyväksy kauppaa Kemiran myyntiä ulkomaille. Liitto teetti lokakuun alussa selvityksen Industri Kapitalin ja Dynean taloudellisesta tilasta.

Kemianliitto sanoo tutkimuksen osoittavan, että Dynea on lähes konkurssitilassa. Liittoa myös epäilyttää se, että Industri Kapital on rekisteröity Jerseyn saarelle, joka on tunnettu veroparatiisi. Lisäksi Kemirasta saatavaa hintaa pidetään liian alhaisena.

Sekä Dynean että Industri Kapitalin johto kiistävät arvostelun. Dynean asiakkaat ovat saaneet maksunsa ajallaan, sanoo yhtiön varatoimitusjohtaja Filip Frankenhaeuser.

Industri Kapitalin varatoimitusjohtaja Rosenlew taas sanoo, että sijoitusyhtiön taustavoimat ovat tunnettuja. Suomesta rahastossa mukana ovat mm. Suomen valtio sekä vakuutusyhtiöt Varma-Sampo, Pohjola ja Tapiola.

Syy siihen, että rahastojen hallinnointi tapahtuu Jerseyllä on, että sijoittajia verotettaisiin vain kotimaassa, Rosenlew perustelee.

YLE24