Hyppää sisältöön

Muumiot balsamoitiin muodin mukaan

Muinaisen egyptin muumioijat, jotka valmistivat vainajia haudan lepoon, noudattivat työssään muotivirtauksia, kertoo tuore tutkimus. Bristolin yliopiston laboratoriossa ällistyttiin muumioiden käärinliinoista löytyneiden kuivaus- ja säilöntäaineiden kirjosta, kertoo Nature-lehti.

Muumioidun faaraon leposija

Tutkijat saivat käsiteltävikseen 13 käärinliinan näytepaloja, joiden molekyyleissä oli merkkejä tuhansia vuosia sitten käytetyistä aineista. Näytteet ovat 2 300 vuoden ajalta.

Aiempien tutkimusten ja muinaisten kirjoitusten perusteella tiedettiin, että balsamoijien purnukoissa oli paikallista soodaa, kataja- ja kamferiöljyä, palmuviiniä, havupuiden pihkaa, kumipuiden hartsia sekä mehiläisvahaa.

Bristolilaistutkijat lisäsivät listalle muun muassa pistaasipuun pihkan sekä kasvi- ja eläinrasvat.

Aineilla myös rehvasteltiin

Eläinrasvan käyttö osoittaa, että jo muinoin tiedettiin tyydytämättömien rasvahappojen vaikutus, jota sittemmin alettiin käyttää muun muassa öljymaalauksessa.

Nopeasti kuivuva öljypinta muodostaa tiheän verkoston, joka suojaa muumiota mikrobeilta muovikelmun tavoin, tutkijat selittävät.

Vuosien varrella kuitenkin mehiläisvaha ja kataja kasvattivat suosiotaan, kun balsamoijat keksivät niiden vastaavat ominaisuudet.

Muodin lisäksi muutosten syiksi arvioidaan kustannuksia, aineiden saatavuutta ja koulukuntaeroja. Jos jokin tuoksuva öljy oli kallis ja siten tarjolla vain rikkaille, saattoi balsamoija käyttää sitä suorastaan rehennelläkseen suvulle ja ystäville.

Muumiointi oli uskonnollisesti tärkeä toimenpide muinaisessa Egyptissä. Kenenkään ei uskottu pääsevät jälkimaailmaan, jos hänen ruumiinsa mätäni.

AFP

.
.