Suomalaisten ruokatottumukset paranevat

Yle Uutisten artikkeliarkisto

Suomalaisten ruokatottumukset ovat muuttuneet hiljalleen hyvään suuntaan, kertoo Kansanterveyslaitoksen ravitsemuskertomus. Liika suola on kuitenkin yhä ongelma.

Pikkulasten suolan saanti on erityinen ongelma. Laskelmien mukaan he saavat suolaa jopa kaksinkertaisesti suositukseen nähden.

Vauvanruokapurkeissa suolan määrä on sopiva, mutta kun lapsi alkaa syödä samaa ruokaa kuin vanhempansa, suolan määrä ruoassa lisääntyy.

Rasvan osuus ruoassa on vähentynyt ja sen laatu muuttunut suositeltavaan suuntaan.

Lihavien määrä kasvaa

Normaalipainoisten suomalaisten osuus vähenee jatkuvasti.

Kun osa väestöstä huolehtii ruokavaliostaan, on seurauksena polarisaatio: sekä lihavien että laihojen osuudet kasvavat.

Vain kolmanneksella suomalaisista kolesterolitaso on toivottavalla tasolla.

Ruokatottumusten sukupuolierot näkyvät jo kouluiässä. Nuorilla tuoreiden kasvisten käyttö on tutkimuksen mukaan jopa hämmästyttävän vähäistä.

Tytöt syövät selvästi enemmän kasviksia, marjoja ja vihanneksia kuin pojat.

Makeiset kuuluvat sekä tyttöjen että poikien ruokavalioon.

Yläasteen oppilaista 90% osallistuu kouluruokailuun, mutta vain puolet ottaa salaattia.

Elintarviketutkijoiden mukaan on melkoinen ongelma kehittää terveellisiä ja maistuvia tuotteita ihmisille, jotka ovat tottuneet rasvaiseen ja suolaiseen ruokaan.