Opec supistaa viimein öljyntuotantoa

Yle Uutisten artikkeliarkisto

Öljynviejämaiden järjestö Opec on valmis leikkaamaan öljyn päivätuotantoa ministerikokouksessaan 14. marraskuuta. Asia varmistui käytännössä lauantaina, kun Saudi-Arabia ja Opeciin kuulumaton Oman kertoivat yhteisymmärryksestään pitää öljyn tynnyrihinta 22 - 28 dollarissa.

Opec-maat (keltainen väri)

Tätä nykyä Opecin eri laaduista laskema korihinta on 19 - 20 dollaria. Hinta on keikkunut kartellin asettaman alarajan alla jo neljä viikkoa.

Hintamekanismiin kuuluisi automaattinen puolen miljoonan tynnyrin päivätuotannon supistus jo silloin, kun hinta on jäänyt rajan alle kymmenenä päivänä peräkkäin. Eri syistä leikkauksista on toistaiseksi pidättäydytty.

Länsi, etunenässä Yhdysvallat, on pyytänyt Opecia nielemään tappionsa, koska kallis öljy hidastaisi maailmantalouden elpymistä. Saudi-Arabia on tässä suhteessa ollut myöntyväisin Opec-maa, Venezuela ja Irak kärsimättömimpiä.

Toisaalta hintava Opec-öljy vain ajaisi ostajat järjestön ulkopuolisten maiden asiakkaiksi. Tämän vuoksi järjestön on ennen päätöksentekoa neuvoteltava kartelliin kuulumattomien tuottajien kanssa.

Ensimäisenä tukensa ilmaisi Oman. Sen öljyministerin Hamad al-Romhin mukaan sillä on nyt yhdessä Saudi-Arabian ja Arabiemiraattien periaatesopimus tuotantokaton alentamisesta.

Maailmanlaajuiseksi leikkaustarpeeksi al-Romhi arvioi "ainakin miljoona tynnyriä". Opecin oma osuus tästä olisi ehkä 750 000 - 1 000 000 barrelia, ennakoi Lähi-idän talouksien tutkimuslaitos aiemmin lauantaina.

Myöhemmin lauantaina rintamaan liittyi vielä Meksiko. Opec-maa Venezuelan presidentti Hugo Chavez kertoi Meksikon-vierailunsa aikana saaneensa kollegansa Vicente Foxin lupauksen toimia yhteistyössä kartellin kanssa.

Opecin 11 jäsentä pyrkivät vielä kokouksensa edellä laajentamaan ulkopuolista tukea. Saudi-Arabian öljyministeri Ali Nuaimi toivoi, että tuotannon alentamisesta voitaisiin 14. marraskuuta mennessä sopia vielä ainakin Venäjän kanssa.

YLE24, AFP, Reuters