Varkaat veivät kerosiinia Lapin lennostosta

Yle Uutisten artikkeliarkisto

Rovaniemellä Lapin lennostossa on paljastunut mittava kerosiinivarkaus. Lentokonepolttoainetta on viety parin vuoden aikana jopa yli 100 000 litraa. Keskusrikospoliisin mukaan asia tuli ilmi pari viikkoa sitten. Juttuun on poliisin mukaan sekaantunut useita henkilöitä, sekä siviilejä että sotilaita. Komisario Tapani Kursukangas kertoo, että jutusta epäiltyjä on ollut pidätettyinä ja yksi sotilashenkilö on vangittu.

Varastettu kerosiini on kuljetettu parin vuoden aikana mm. Etelä-Lappiin myytäväksi työkoneiden polttoaineeksi, ja kaupattu kerosiinimäärä on ainakin 100 000 litraa, sanoo rikoskomisario Tapani Kursukangas.

Lapin lennoston esikuntapäällikkön Jukka Liinamaan mukaan hävittäjälentokoneiden huoltojen yhteydessä kertyy koneiden tankeista merkittävät määrät vedensekaista kerosiinia.

'Jätekerosiini' kuljetetaan alueelta edelleen jälleenkäsiteltävksi tai poltettavaksi Naantaliin ja Tampeerelle.

Varkaat ovat Liinamaan mukaan ilmesti iskeeneet juuri näihin poisvietäviin eriin.

Sekoittamalla polttoainetta työkoneisiin

Poistettavakin kerosiini soveltuu ainakin sekoittamalla polttoaineeksi, ja sitä on tiettävästi käytetty myös lennoston omissa dieselajoneuvoissa.

Verottomalla polttoaineella ei kuitenkaan ole Lennoston mukaan ajettu yleisillä teillä.

Hävittäjien polttoaine tuodaan Lennostoon Kemin Ajoksesta, ja sitä on varastoituna Rovaniemen seudulle miljoonia litroja.

Myös Kittilän ja Ivalon kentillä on lennoston varastot.