Lapin lennostolta varastettu kerosiinia

Yle Uutisten artikkeliarkisto

Lapin lennostosta Rovaniemeltä on varastettu lentokoneiden polttoainetta eli kerosiinia myyntiin. Keskusrikopoliisin mukaan kerosiinia epäillään hävinneen usean vuoden ajan, yhteensä jopa 100 000 litraa.

Toimintaan on sekaantunut tutkinnanjohtajan, rikoskomisario Tapani Kursukankaan mukaan sekä siviilejä että puolustusvoimien henkilökuntaa.

Rikollinen toiminta tuli tutkijoiden tietoon pari viikkoa sitten. Kerosiini on viety lennoston polttoainevarastoista Rovaniemeltä ja kuljetettu välivarastoon Tervolaan.

Välivarastoa on pitänyt yksityisyrittäjänä toimiva siviili. Kerosiinin kuljetuksiin Rovaniemeltä Tervolaan epäillään osallistuneen myös sotilashenkilöitä.

Tervolasta kerosiinia vietiin tuhannen litran säiliöissä eri puollle, pääosin Etelä-Lappiin, mutta myös eteläiseen Suomeen.

Jutussa on pidätettynä poliisilähteiden mukaan viisi henkilöä, joista päätekijäksi epäilty sotilashenkilö on oikeuden päätöksellä vangittu.

Välivarastosta kerosiini on krp:n mukaan myyty eteenpäin useissa tapauksissa ns. Venäjän dieselinä.

Kauppiaiden mukaan venäläistä diesiliä oli tullut heille erään toisen kaupan yhteydessä. Kerosiinia oli ilmeisesti sekoitettu dieselöljyn joukkoon, mutta siltikin se sopii erittäin huonosti dieselmoottorin polttoaineeksi, koska käyttötarkoitus on ihan toinen.

Kerosiinin ulosmyyntihinta on ollut keskimäärin kolme markkaa. Varastetun kerosiinin arvo olisi vapailla markkinoilla vajaat 400 000 markkaa. Lennostolle lentopetrooli on verotonta.

Kerosiinia diesilinä ostaneet ovat kärsineet moottoririkoista. Ostajat ovat yksityishenkilöitä ja urakoitsijoita ja eri alojen liikennöitsijöitä.

Lentopetroolin eli kerosiinin erottaa dieselöljystä muun muassa hajun ja värin perusteella.

Juttua tutkitaan törkeinä varkauksina, kätkemisrikoksina ja valmisteverorikkomuksina.

Tutkinta kestää Kursukankaan mukaan vielä muutaman viikon, jonka jälkeen asia lähtee syyttäjälle. Juttua tutkii keskusrikospoliisin kanssa yhteistyössä Tornion tulli.

Oikeudessa juttu on mahdollisesti vasta ensi vuonna, Kursukangas arvioi.

STT, Ylen tv-uutiset, YLE24