Verhofstadt: Globalisaatiolle poliittinen vastapaino

Yle Uutisten artikkeliarkisto

Belgian pääministeri Guy Verhofstadt vaatii uutta poliittista järjestystä vastapainoksi talouden globalisaatiolle. Hänen mielestään maailman valtioiden täytyisi yhteistyössä seurata globalisaation vaikutuksia ja siihen liittyviä kysymyksiä, mm. köyhyyttä ja ympäristön tilaa.

Guy Verhofstadt

Gentissä Belgiassa järjestetyssä globalisaatio-konferenssissa puhunut Verhofstadt toisti aiemmin esittämänsä ajatuksen, jonka mukaan vauraiden teollisuusmaiden Ryhmä 8:n kokouksiin kutsuttaisiin eri maanosien järjestöt, mm. EU, Asean ja Mercosur.

Vapaakauppaa sinänsä Verhofstadt puolustaa ja pitää sitä globalisaation avaimena.

Hänen mielestään teollisuusmaat ovat kuitenkin kaksinaamaisia vapaakaupan suhteen. Ne saarnaavat sen puolesta, mutta eivät poista tuonnin esteitä köyhien maiden tekstiili- ja maataloustuotteilta, hän sanoo.

Verhofstadtin mielestä Yhdysvaltoihin tehdyt terrori-iskut paljastivat "köyhyyden hinnan".

Kehitysmaista on kuulunut tuen ilmaisuja terrori-iskuista syytetylle saudimiljonääri Osama bin Ladenille. Ja ennen kaikkea bin Laden on omaisuutensa avulla saanut yhden maailman köyhimmistä maista, Afganistanin, tanssimaan pillinsä mukaan kuten aiemmin Sudanin ja Somalian, Verhofstadt totesi.

Klein: Valtiot kapitalismin pakkopaidassa

Konferenssin muissa puheenvuoroissa arvosteltiin ankarasti kapitalismin levittämistä koko maailmaan sekä köyhien ja rikkaiden välisen kuilun syvenemistä.

No Logo -kirjan kirjoittaja, kanadalainen Naomi Clain sanoi, että globalisaatio pakottaa valtiot kapitalismin pakkopaitaan.

Jokaisen maan on järjesttäydyttävä uudelleen markkinoiden ja loputtoman voitontavoittelun mukaisesti, Klein sanoi.

Perulainen taloustieteilijä Hernando de Soto puolestaan huomautti, ettei valtaosa maapallon asukkaista voi ottaa osaa globaaliin talouteen ja köyhät jäävät ilman globalisaation hyötyjä.

Reuters