Raakaöljy halpenee edelleen

Yle Uutisten artikkeliarkisto

Laskeva kysyntä painoi perjantainakin öljyn hintaa Lontoon raaka-ainepörssissä. Pohjanmeren Brent-laatu maksoi iltapäivällä enää 19,40 dollaria barrelilta. Viimeksi öljy oli yhtä halpaa elokuussa 1999.

Opecin päämaja Wienissä

Torstain päätöshinnasta pudotusta oli 22 senttiä. Yhdysvaltain syyskuisten kaappausiskujen jälkeen barrelihinnasta on kadonnut jo kahdeksan ja yksistään tällä viikolla 1,5 dollaria.

Öljynviejämaiden järjestö Opec on alentamassa omaa tuotantokattoaan seuraavassa kokouksessaan 14. marraskuuta. Yleisimmän arvion mukaan päivätuotantoa leikataan miljoona barrelia eli neljä prosenttia 22,2 miljoonaan tynnyriin.

Tämäkään ei ole aiheuttanut ostajissa toivottua reaktiota. Opecin kannalta osasyyllisiä ovat Norjan, Venäjän ja Meksikon kaltaiset kartellin ulkopuoliset maat, jotka sanovat jatkavansa omia pumppauksiaan täydellä teholla.

Tähän mennessä Opecin yrittämään yhteisrintamaan on 11 maan järjestön ulkopuolelta liittynyt vasta Oman. Kartelli haluaa öljystään 22 - 28 dollaria barrelilta, mutta perjantaina eri laaduista laskettu korihinta oli vain 18,25 dollaria.

Opec supisti tuotantoaan useaan otteeseen keväällä ja kesällä 1999, kun öljy maksoi vain kymmenisen dollaria tynnyriltä. Hinta saatiinkin hinatuksi loppuvuodeksi 35 dollariin.

Lähtötilanne oli tuolloin kuitenkin erilainen, koska maailman öljyvarastot olivat tuolloin hupenemassa. Nyt varastot ovat pikemminkin täyttymässä, mikä vahvistaa aiemmat ennusteet öljyn kysynnän laskusta.

Syynä on yleinen maailmantalouden hidastuminen, joka sai syyskuun tapahtumista vain lisäpontta. Erityisen paljon on sattuneesta syystä pienentynyt lentokonebensiinin kysyntä.

Reuters, YLE24