1. yle.fi
  2. Uutiset

Terapia poistaa synnytyspelkoa

Yle Uutisten artikkeliarkisto

Tarvetta keisarinleikkauksiin voidaan vähentää merkittävästi hoitamalla niiden taustalla olevaa synnytyspelkoa, ilmenee tuoreesta väitöstutkimuksesta. Vielä kymmenkunta vuotta sitten leikkaus tehtiin vajaalle puolelle prosentille synnyttäjistä, nyt lukema on 1,8.

Tuoreen tutkimuksen mukaan kuusi kymmenestä keisarinleikkausta vaatineesta luopui vaateestaan saatuaan hoitoa pelkoonsa.

Hoitona oli kognitiivinen psykoterapia raskauden aikana. Pelkojen syinä olivat mm. kivun pelko, ikävä synnytyskokemus sekä vanhemmuuteen liittyvät pelot, ilmenee lääketieteen lisensiaatin Terhi Saiston väitöskirjatutkimuksesta.

Hoidon aikana synnyttäjien kanssa keskusteltiin muun muassa raskauteen ja synnytykseen liittyvistä ongelmista, tunteista ja peloista.

Pelko yleistä kaikilla synnyttäjillä

Pelko on lähes yhtä yleistä ensi- kuin uudelleensynnyttäjilläkin. Uudelleensynnyttäjiä pelotti erityisesti aiempi ikävä synnytyskokemus. Usein sellainen oli leikkaukseen päätynyt alatiesynnytys.

Saiston mukaan toive leikkauksesta on eräänlainen hätähuuto, jolla nainen yrittää selviytyä ahdistavasta pelkotilastaan.

Keisarinleikkauksen ei pitäisi olla automaatio, sillä se ei mitenkään poista pelkoa.

- Tilanne on taas edessä seuraavassa raskaudessa, toteaa Saisto perjantaina Helsingin yliopistossa tarkistetussa väitöskirjassaan.

Keisarinleikkausten määrä on kasvanut. 1990 niitä tehtiin 0,3-0,4 prosentille synnyttäjistä, nyt 1,8 prosentille.

Saiston tutkimuksessa oli mukana Naistenklinikalle vuosina 1996-1999 pelon vuoksi synnyttämään tulleita. Kyse oli noin paristasadasta neuvoloiden sairaalaan lähettämästä naisesta.

STT

Lue seuraavaksi