Hyppää sisältöön

Kolumbuksen aluksen uskotaan löytyneen Panaman vesistä

Panaman rannikolta läheltä Nombre de Diosia on löydetty alus, joka saattoi kuulua itselleen Kristoffer Kolumbukselle tai varhaiselle espanjalaiselle valloittajalle. 1500-luvulla uponneesta aluksesta on viikon kestäneen työn aikana nostettu muun muassa pronssikanuunoja ja keramiikkaa.

Kristoffer Kolumbus

Hylky, jonka amerikkalainen aarteenmetsästäjä havaitsi kolme vuotta sitten, on tutkijoiden mukaan erittäin lupaava, vaikka sen alkuperää ei olekaan voitu vielä varmistaa. Paras löytö olisi kello tai ankkuri, johon olisi valettu aluksen nimi.

Panaman kansallisen kulttuuri-instituutin mukaan on hyvä syy olettaa, että alus on 15 - 20-metrinen Vizcaina, jolla Kolumbus purjehti viimeisellä Amerikan-matkallaan.

Aikakirjojen mukaan Kolumbuksen miehistö hylkäsi Viscainan vuonna 1503, kun alus oli saanut vuodon lähellä Portobeloa, noin 30 kilometrin päässä Nombre de Diosista.

Hylyn vanhasta iästä todistaa muun muassa se, ettei rakentamisessa käytetty rautanauloja vaan puutappeja. Lisäksi aluksen pohja on paljas, ei lyijylevyjen suojaama. Espanjalaiset alkoivat vuonna 1508 kiinnittää pohjiin lyijyä häätääkseen puuta syövät laivamadot.

Myös Pizarro purjehti samaa reittiä

Pinnalle on toistaiseksi nostettu kolme puolitoistametristä kanuunaa sekä niiden kiviammuksia. Ne ovat jalkapallon kokoisia ja varhaisimpien valloittajien käyttämää langobardien mallia.

Kuuden metrin syvyydessä työskentelevät sukeltajat ovat nähneet myös puoliksi hajonneen puuarkun, jossa on ilmeisesti miekkoja. Arkkua ei kuitenkaan nosteta vedestä, koska ilma saattaisi pilata sisällön hyvin nopeasti.

Epäilijät kysyvät, miksi Kolumbus olisi jättänyt arvoesineitä alukseen, jos sieltä oli aikaa lähteä hyvässä järjestyksessä. Tutkijoiden mukaan Kolumbuksella ei ollut käyttöä aseille, eihän hän ollut valloittaja. Tärkeitä purjeita ja köysiä hylystä ei löydy, tutkijat huomauttavat.

Hylky on reitillä, jota käytti myös konkistadori Francisco Pizarro. Hän valtasi Perun Espanjalle vuosina 1532 - 1533.

AP