1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Yle Uutisten artikkeliarkisto

Bolanos voittamassa Nicaraguan presidentinvaalit

Nicaraguassa entinen sandinistipresidentti Daniel Ortega on tunnustanut hävinneensä sunnuntaiset presidentinvaalit. Ortega onnitteli hallitsevan liberaalipuolueen ehdokasta Enrique Bolanosia vaalivoitosta jo ääntenlaskun alkuvaiheessa.

Kun äänistä oli laskettu noin kymmenen prosenttia, Bolanos oli saanut niistä noin 53 prosenttia ja Ortega noin 45 prosenttia. Etukäteen vaalista odotettiin hyvin tasaista.

Bolanosin kannattajat ovat jo aloittaneet voitonjuhlintansa.

Äänestys venyi sunnuntaina joillakin äänestyspaikoilla myöhään yöhön Suomen aikaa. Vaalihuoneistojen oli alun perin määrä sulkeutua kello 18 paikallista aikaa, mutta viranomaiset joutuivat pitämään useita paikkoja pidempään auki, sillä monet äänestäjät jonottivat yhä vaalihuoneistojen ulkopuolella.

Äänestyksen kerrotaan sujuneen ilman väkivaltaisia välikohtauksia.

Vaalien pääteemana on ollut, miten saada talous kuntoon ja työttömyys laskuun maassa, jossa 70 prosenttia ihmisistä on köyhiä.

Sandinistein vallankumoushallitusta vuosina 1979 - 1990 johtanut Ortega yritti nyt kolmatta kertaa paluuta valtaan presidentinvaaleissa.

55-vuotias vasemmistojohtaja on vuosien varrella maltillistunut ja alkanut tukea markkinataloutta. Tästä huolimatta Yhdysvallat vastusti näissäkin vaaleissa jyrkästi Ortegan valintaa.

Yhdysvallat tuki aikoinaan sandinisteja vastaan taistelleita oikeistolaisia contra-sissejä sisällissodassa ja pyrki eristämään Nicaraguan taloudellisesti.

Reuters, AP, AFP