Lampaiden protesti Madridissa

Yle Uutisten artikkeliarkisto

Espanjassa Madridissa keskusta täyttyi sunnuntaina määinnästä ja hämmentyneistä autoilijoista, kun noin 2 500 lammasta vaelsi kaduille paimenkoirien saattamina. Laajenneen kaupungin katujen alla kulkevat lampaiden ikiaikaiset muuttoreitit, joiden käyttöön paimenilla on edelleen lain suoma oikeus.

Suomalaiset lampaat

pysyvät kotona

Uupuneet eläimet taivalsivat kaupungintalon ohi, vanhankaupungin halki, Castellana bulevardin yli ja itsenäisyyden muistomerkin ympäri tukkien risteyksiä autoliikenteeltä.

Lauma oli 600 kilometrin matkalla Leonista ja Gredosta etelään. Päämäärä ovat Trujillon talvilaitumet Extremadurassa. Paluumatkalle lähdetään touko- tai kesäkuussa.

Lampaat viedään alkukesällä pohjoiseen, koska etelän laitumet kuivuvat kesällä. Syksyllä palataan etelän levänneille syömämaille.

Ympäristöjärjestöjen mukaan vuorolaidunnus on ympäristölle erittäin suotuisaa: se estää laidunten kulumista ja tarjoaa sitä paitsi luonnonlannoitusta vaellusreitin varrelle. Ihmiset pääsevät nauttimaan vihreän luonnon virkistysmahdollisuuksista.

Tuhansia kilometrejä lampaiden teitä

Ensimmäisen kerran lampaat ajettiin tien päälle 1300-luvulla, ehkä ennenkin. Paimenilla on siitä asti ollut oikeus ikiaikaisten vaellusreittien käyttöön. Kaikkiaan niitä on noin 125 000 kilometriä.

Reitit saivat lain suojan vuonna 1995, mutta viranomaiset eivät ole juurikaan kajonneet niiden ylläpitoon, vaan se on jäänyt vapaaehtoisten huoleksi.

Monet lammaspaimenet pitävät parhaana ajaa elikkonsa junaan tai kuorma-autoon, sillä moottoritiet, padot ja muut nykyajan esteen pakottavat lampaat pitkiin kiertoreitteihin.

Jalan vaeltamisen perinteellä on myös itsepäisiä vaalijoita. Luonnonsuojelija Juan Garcia leikkasi viime viikolla reiän golfkentän verkkoaitaan ja päästi 1 500 lammasta jatkamaan suoraa, lain takaamaa reittiä viheriöiden poikki.

AP