Oikea sytytystekniikka vähentää puulämmityksen päästöjä

Yle Uutisten artikkeliarkisto

Talvi tekee tuloaan ja lämmityskausi on taas alkamassa. Suomen pientaloissa on yli miljoona puilla lämmitettävää tulisijaa ja uusiin omakotitaloihin sellainen muurataan lähes poikkeuksetta ainakin lisälämpöä antamaan. Aina puu ei kuitenkaan ole saasteeton lämmönlähde.

Varsinkin pienpoltossa palaminen on usein epätäydellistä ja siitä syntyy monia terveydelle ja ympäristölle haitallisia yhdisteitä.

Katsahdus piipun päähän kertoo paljon: tumman sakean savun tupruaminen polton aikana on vihje siitä, että puu palaa huonosti ja päästöjä syntyy.

Oikealla sytytystekniikalla voidaan haitallisia päästöjä vähentää ratkaisevasti ja myös säästää polttopuuta. Perinteisestihän puut on sytytetty alhaalta päin, siten että sytykkeet tulevat alimmaisiksi ja niiden päälle ladotaan järeämpiä puita.

Tuli leviää pienistä sytykepuista pikku hiljaa isompiin halkoihin. VTT:n tutkimukset ovat kuitenkin osoittaneet että tulet kannattaa sytyttää aivan päinvastaisella tavalla.

Niin sanotussa panospoltossa uunin pohjalle ladotaan ensin tiiviisti suuri määrä paksuja halkoja. Pesää ei kuitenkaan kannata täyttää aivan täyteen.

Puut voidaan asettaa pystyyn tai vaakatasoon, ehkä hieman nousevaksi tulipesän takaseinää kohti. Halkojen päälle laitetaan pieni määrä sanomalehtipaperia ja puutikkuja sytykkeiksi. Tuli sytytetään siis halkokasan päältä, ja vetoluukku pidetään sytytysvaiheessa melkein kiinni.

Vaikka menetelmä kuulostaa ensi kuulemalta järjenvastaiselta, se toimii. Suuri osa puun energiasta on nimittäin puun sisältämissä höyrystyvissä yhdisteissä.

Kun halot sytytetään normaalisti alhaalta päin, suuri osa näistä yhdisteistä karkaa palamattomina savupiipusta ulos. Tällöin menetetään suuri osa puun energiasisällöstä harakoille. Lisäksi palaminen on epäpuhtaampaa ja syntyy paljon haitallisia päästöjä.

Kun puukasa sytytetään ylhäältä, sytykkeet tuottavat palaessaan sen verran lämpöä, että alapuolella olevista haloista alkaa vapautua palavia höyryjä. Kun nämä höyrystyneet kemikaalit nousevat ylöspäin, ne eivät enää pääsekään pakenemaan palamattomina ylhäällä palavien liekkien läpi, vaan ottavat osaa palamiseen.

Panospolttomenetelmällä sytytetty pesällinen palaa paljon kuumemmin ja puhtaammalla liekillä kuin perinteisesti sytytetty.

Kannattaa kuitenkin muistaa, että kaiken a ja o on se, että polttopuu on riittävän kuivaa. VTT:n tutkimusten mukaan päästöt viisinkertaistuvat, kun puun kosteuspitoisuus nousi 15 prosentista 40 prosenttiin.

Ylen ympäristötietopalvelu