Rahanpesun torjuntaan lisää keinoja

Yle Uutisten artikkeliarkisto

Laittomasti hankitun rahan pesuyritysten arvioidaan yleistyvän Suomessa rajusti euron tulon myötä. Jo tänä vuonna Suomessa on tehty ilmoituksia rahanpesuepäilyistä ennätysmäärä. Lapin poliisille ei ole jätetty rahanpesusta tutkintapyyntöjä, mutta täälläkin ilmoitusvelvollisuuden laajentamista esimerkiksi arvotavara- ja autokauppaan pidetään tarpeellisena.

EU:ssa valmistellaan parhaillaan direktiivin muutosta, joka laajentaisi rahanpesulain ilmoitusvelvollisuutta mm. kiinteistökaupan ja rahanvaihtopisteiden lisäksi arvotavaroihin, eli esimerkiksi koru- ja autokauppaan.

Vaikka pohjoisessa toistaiseksi on rahanpesurintamalla rauhallista, pitää keskusrikospoliisin rikosylitarkastaja Pentti Yliniva ilmoitusvelvollisuuden laajentamista tarpeellisena.

Täysin outoja eivät epäilyt laittoman rahan liikkumisesta ole pohjoisessakaan, apua on takavuosina pyydetty mm. itänaapurista, sanoo Yliniva.

Yrittäjät puoltavat

Arvotavarakaupassa rahanpesun mahdollisuuteen suhtaudutaan toistaiseksi rauhallisesti, toteaa kemiläisen Kultasepänliike Ypyän yrittäjä Tarja Ypyä-Wegelius.

Pohjoisen autokaupassa ilmoitusvelvollisuuden laajentaminen nähdään perusteltuna.

Wetteri Oy:n paikallisjohtajan Juhani Himangan mielestä ilmoitusvelvollisuutta ei koettaisi bisnekselle rasitteena.