Republikaanimiljardööri New Yorkin pormestariksi

Yle Uutisten artikkeliarkisto

Terrori-iskuista vähitellen toipuvan New Yorkin asukkaat ovat äänestäneet suositulle pormestarilleen Rudolph Giulianille seuraajan, republikaanien Michael Bloombergin. Giuliani ei voinut enää asettua ehdolle, sillä laki sallii pormestarille vain kaksi kautta.

Michael Bloomberg

Bloombergin ja demokraattien Mark Greenin kannatus oli laskennan edetessä juuri niin tasainen kuin mielipidekyselyt ennakoivat, mutta lopuksi Bloomberg sai hiuksenhienon voiton. Green on myöntänyt tappionsa.

Green on asianajaja ja pitkän linjan poliitikko, Bloomberg politiikan ensikertalainen. Hän käytti kampanjaansa 50 miljoonaa dollaria.

Yhdysvaltain viestimet olivat haluttomia arvuuttelemaan voittajaa laskennan aikana. Niiden mielessä kummitteli ilmeisesti presidentinvaalien kiusallinen sekasotku. Monissa New Yorkin vaalipiireistä käytetään edelleen Floridan tapaisia vanhentuneita äänestyskoneita.

New Jerseyssa ja Virginiassa puolestaan on äänestetty kuvernööreistä. Ensimmäisten tulosten mukaan republikaanivalta loppuu kummassakin osavaltiossa.

AP, Reuters